Bhután nem rajong a turistákért, most mégis csökkentették a 200 dolláros idegenforgalmi adót

A 200 dollár/éjszaka miatt csak az indiaiak meg a gazdagok jöttek.

Bhután
Fotó: Shutterstock

A Himalája 7000 méteres csúcsai között található királyság, Bhután ugyan egyáltalán nem szeretne tömegturizmust látni a határai között, de az eddigi 200 dolláros IFA mégis kicsit soknak bizonyult. Így mostantól kedvezményes, 100 dollár/éjszaka áron tartózkodhatunk Bhutánban. Lehet, hogy ők csinálják jól!

Bhután még tavaly szeptemberben – amikor az ország véget vetett a koronavírus-járvány miatt történő extrém hosszú korlátozásának – éjszakánként és látogatónként 65 dollárról 200 dollárra emelte a helyi „fenntartható fejlődési díjat", amit az ország azzal indokolt, hogy a pénzt a látogatók által termelt szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására fordítják – írja a CNN.

Az új, éjszakánként 100 dolláros ár szeptembertől lépett életbe, és az ország négy évig fent is tartaná.

A döntést a turisztikai ágazat fontos szerepe miatt, de a munkahelyteremtés, a devizabevételek és az általános gazdasági növekedés érdekében hoztuk meg

– olvasható a közleményben.

Bhután generációk óta elszigetelten éli mindennapjait: 1974-ben nyitotta meg kapuit a turisták előtt, akkor 300 látogatót fogadott. A hivatalos adatok szerint a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben 315 600-ra emelkedett a számuk, ami 15,1%-kal magasabb, mint az azt megelőző évben volt.

Az ország híresen óvakodik a tömegturizmus hatásaitól: még a hegymászás is tilos, hogy megőrizzék áhított csúcsaik szentségét. Az eddigi 200 dolláros idegenforgalmi díj viszont kizárólag a dúsgazdag turistákra korlátozta az érkezőket, akik csupán töredékét teszik ki a közeli Nepálba látogatók számának.

Fotó: Shutterstock

Helyi szerzetesek

Dorji Dhradhul, a turisztikai minisztérium főigazgatója szerint a díj csökkentése fellendítheti a turizmust a szeptember-decemberi csúcsidőszakban, ami fontos, hiszen ilyenkor számos vallási és kulturális esemény zajlik a főként buddhista országban.

Dhradhul azt is elárulta, hogy január óta több mint 56 ezer turista látogatott el Bhutánba, de ebből körülbelül 42 ezer indiai állampolgár volt, akiknek csak napi 1200 indiai rúpiát (14,5 dollárt) kell fizetniük.

Körülbelül 50 ezer bhutáni dolgozik a turizmusban, amely a járvány előtti három évben évente mintegy 84 millió dollár bevételt jelentett az országnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET