Japonská matcha: so zdravším životobudičom sa ťažko stretnete!

Jej účinok je viac ako 10 hodín.

Foto: unsplash

V čoraz viacerých gastrozariadeniach sa môžete stretnúť s matchou, ktorá sa pripravuje z prášku zo zomletého zeleného čaju. Nie nadarmo sa stal tento nápoj ako súčasť tradičnej japonskej čajovej ceremónie dnes už každodenným: jeho zjemnená chuť a nezvyčajne vysoký podiel antioxidantov je skvelou alternatívou pre tých, ktorí by chceli vyskúšať niečo nové namiesto kávy.

Na prípravu matche sa používa vysoko kvalitný zelený čaj. Druh tencha sa pestuje za špeciálnych podmienok. Čajovník sa mesiac pred zberom zakryje sieťou, aby bol v tieni a produkcia chlorofylu v rastlinách tak kompenzuje nedostatok svetla. Výsledkom je svieža smaragdovozelená farba a typická rastlinná chuť podobná riasam. Po zatienení rastliny ošetrujú horúcou parou a nakoniec sa v kamennom mlyne pomaly a šetrne zomelú na prášok.

Matcha je bohatá aj na umami, za ktorú vďačí aminokyseline L – teanínu a nazýva sa aj „piata chuť”. Táto ťažko opísateľná chuť je veľmi dôležitá pre východnú kuchyňu, napríklad aj sójová omáčka a misopasta získava takto svoj charakter. V japonských zelených čajoch (hlavne v matchi) chuť umami spôsobuje práve aminokyselina L -teanín.

Matcha latte

Foto: unsplash

Tejto aminokyseline vďačí matcha aj za svoj povzbudzujúci účinok: zmierňuje náhly „ účinok” kofeínu, na druhej strane ale neznižuje bdelosť, takto sa môžeme vhodnejšie nabudiť – kyselina trieslová obsiahnutá v nápoji predlžuje účinok kofeínu. Takto môže matcha v priebehu 8 -10 hodín rovnomerne zvyšovať energetickú úroveň organizmu.

Nie je preto náhoda, že matchu považujú za jeden z najzdravších a najúčinnejších životobudičov, pričom je jej obsah kofeínu nižší ako pri káve. Obsah antioxidantov je neuveriteľne koncentrovaný, je to asi stonásobok ako vo vylúhovanom zelenom čaji a tak môže znižovať ochorenia ako cukrovka a ochorenia srdca, resp. riziko vzniku rakoviny. L – teanín prispieva zas tým, že má protistresový účinok.

Matcha sa pripravuje sa tradičnými nástrojmi určenými na tento účel a konzumuje sa samotná. V chladných mesiacoch vo forme latte obzvlášť pohladí dušu – namiesto kravského mlieka sa oplatí pripraviť ho z rastlinného mlieka, pretože tým sa pomôže vstrebávaniu antioxidantov.

How to Make Matcha Latte (Green Tea Recipe) 抹茶ラテの作り方(レシピ)

www.youtube.com

How to Make Matcha Latte (Green Tea Recipe) 抹茶ラテの作り方(レシピ)

Aj keď rodisko a najväčší producent čaju - Čína - exportuje čajové lístky vysokej kvality, ak môžete, vyhnite sa lacnejšej matchi pochádzajúcej odtiaľto. V tejto ázijskej krajine je totiž pôda často znečistená ťažkými kovmi – čo ale nespôsobuje problémy, ak sa pije len odvar z čaju zo stebiel. Nezabúdajte ale: keď pijete matchu, konzumujete celé čajové lístky v práškovej forme, preto je lepšie siahnuť po čistejších druhoch, ktoré pochádzajú z Japonska.

AMI MÉG ÉRDEKELHET