Čas grilovačky je tu!

Po dlhú dobu boli najobľúbenejšími formami vonkajšieho pečenia a varenia grilovanie, šašlik a varenie v kotlíku, no v súčasnosti sa čoraz viac presadzuje záhradné pečenie, teda grilovanie. Barbecue je rovnako obľúbené, aj keď je v príkrom rozpore s grilovaním. Poďme sa pozrieť, aký je medzi nimi rozdiel!

Foto: Getty Images


Grilovanie

Foto: unsplash

Grilovanie je veľmi stará kuchynská technika, ktorej podstatou je, že mäso pečieme na mriežke nad pahrebou z dreveného uhlia. Vonkajšia strana mäsa sa upraží, na ňom sa vytvorí tenká, chrumkavá kôra, ale vo vnútri ostáva krehké, šťavnaté, mäkké. Ako bonus dostane grilované mäso nad drevom dokonca dymovú príchuť, čo sa od plynových či elektrických grilov, samozrejme, nedá očakávať.

Barbecue (BBQ)

Foto: unsplash

Ak dnes niekto robí barbecue, znamená to marinovať akékoľvek mäso v domácej alebo v obchode kúpenej barbecue omáčke a opražiť ho na grile alebo na barbecue grile. Za čias našich predkov to bolo oveľa komplikovanejšie – aj keď ešte nevedeli, že v skutočnosti robia jedlo na spôsob barbecue. Vykopali hlbokú jamu, v ktorej zapálili oheň, položili na ňu mäso a nakoniec ho pokryli listami. Pri tejto metóde mäso strávilo niekoľko hodín v dyme a teple, a keď bolo hotové, mohli jesť krehkú, ľahko rozoberateľnú, zadymenú pochúťku.

Grilované bravčové mäso s novými zemiakmi a kukuricou

Foto: Pexels

Bravčové karé ochutíme zmesou grilovacieho korenia a necháme niekoľko hodín odležať v marináde. Medzitým zemiaky umyjeme, ešte surové ich obalíme v slanine a pripravíme z nich ražne. Na grilovacie ihly striedavo ponapichujeme mini mozzarellu, cherry paradajky a lístky bazalky, nakoniec nakrájame kukuricu. Marinované mäso, zemiakové a zeleninové ražne a kukuricu položíme na gril. Pečené mäso a prílohy podávame s kečupom a bylinkovým maslom.

Korenisté ražniči

Foto: Getty Images

Filety z kuracích pŕs a údenej slaniny nakrájame na kocky, potom ich obalíme v zmesi soli, mletého korenia, tymianu, olivového oleja, horčice a dáme cez noc do chladničky. Na druhý deň cibuľu a zelenú papriku nakrájame na väčšie kúsky a striedavo ponapichujeme na bambusové paličky spolu s marinovaným mäsom a slaninou. Môžeme dokonca pridať kolieska klobásy a grilovací syr. Ražne upečieme tak, že ich z času na čas otočíme. Podávame s ryžou, varenými zemiakmi alebo šalátom z čerstvej zeleniny.

Kuracie krídelká s medovou barbecue omáčkou

Foto: Pexels

Najprv si pripravíme marinádu, na ktorú budeme potrebovať cesnak, soľ, mleté biele korenie, citrónovú šťavu, barbecue omáčku, med, čili papričky alebo paradajkový pretlak. Vložíme do nej kuracie krídelká a dáme na pár hodín do chladničky. Potom pripravené krídelká opečieme na rozpálenom grilovacom rošte, pričom párkrát pokvapkáme zvyšnou marinádou. Podávame horúce s pečenými zemiakmi alebo šalátom z čerstvej zeleniny.

Šťavnaté bravčové mäso

Foto: Pixabay

Bravčové pliecko umyjeme a potom dôkladne potrieme suchou marinádou. Suchú marinádu pripravíme zo zmesi soli, mletého korenia, rasce, rímskej rasce, majoránu a cesnakového prášku. Takto pripravené mäso dáme na noc do chladničky. Nakrájanú cibuľu a cesnak dusíme na olivovom oleji do mäkka, pridáme kečup, ocot, vodu, hnedý cukor, mletú papriku, kajenské korenie, údenú slaninu, čili a varíme, kým omáčka nezhustne. Mäso potrieme omáčkou, vložíme do hrnca a pečieme vo vyhriatej rúre pri 100 – 110 °C až 4 – 5 hodín. Keď je hotové, rozoberieme ho na vlákna a podávame s hranolčekmi alebo vložíme do sendviča. Ak máme barbecue gril, môžeme ho v ňom upiecť, a tak mäso dostane aj údenú chuť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET