ZLATÁ BRÁNA AMERIKY: MOST GOLDEN GATE

Symbol San Francisca, legendárny visutý most, oslávil tento rok 85. narodeniny. Hoci mnohé rekordy Golden Gate už boli prekonané, o jeho unikátnosti niet pochýb. Pri návšteve západného pobrežia Spojených štátov si preto nedajte ujsť zlatú bránu Ameriky v štýle art deco.

Foto: Shutterstock

Úžina, spájajúca Sanfranciský záliv s Tichým oceánom, niesla názov Golden Gate dávno pred vybudovaním mosta. Od 40. rokov 19. storočia ňou pravidelne premával trajekt, zabezpečujúci spojenie medzi mestom a susedným Marin County. Projekt výstavby mosta sa zrodil v roku 1872, no k realizácii sa pristúpilo až o vyše polstoročie neskôr. Príčinou zdržania neboli iba astronomické náklady, ale aj špecifické vlastnosti úžiny. Hrdlo prielivu je totiž široké viac ako dva kilometre a bičujú ho silné vetry, sprevádzané hmlami. Pri prílive i odlive treba počítať so silnými vírmi. Vysoké je i riziko zemetrasení.

Most odolný vetru aj zemetraseniam

Foto: unsplash

Stavebné práce na moste sa napokon začali v roku 1933 a trvali vyše štyri roky. Celkové náklady sa vyšplhali na 27 miliónov dolárov, ktoré sa však podarilo splatiť vďaka výberu mýta. Projektantom mosta bol Joseph Bearmann Strauss, ktorý viedol tím inžinierov, geológov, architektov a ďalších odborníkov. Aj vďaka nim sa stala spočiatku spochybňovaná vízia skutočnosťou. Ich zásluhy však boli uznané až podstatne neskôr. Charles A. Ellis navrhol celkový tvar mosta, Irving F. Morrow sa podieľal na konštrukčných prvkoch v štýle art deco. O kvalite odvedenej práce svedčí fakt, že šesťprúdový most museli od jeho vzniku uzavrieť iba trikrát pre silný vietor a neoslabili ho ani zemetrasenia. Dnes ním denne prejde, okrem peších a cyklistov, až 112-tisíc áut.

Skala

Foto: Pexels

S mostom Golden Gate sa spája i legendárny ostrov Alcatraz. Na izolovanej skale uprostred Sanfranciského zálivu stál pôvodne maják, neskôr pribudla vojenská pevnosť. Celosvetovú slávu si však ostrov získal, keď na ňom zriadili najprísnejšiu väznicu v USA. Stalo sa tak po hospodárskej kríze, keď prudko stúpla kriminalita. Počas prevádzky väzenia, trvajúcej necelé tri dekády, sa mnohí pokúsili o útek. Ľadová voda, silné víry a žraloky však zmarili každý pokus. „Skalu“ zatvorili v roku 1963 a dlho bola nevyužitá. Neskôr ju obsadila skupina domorodých Američanov. Dnes je na ostrove múzeum a národný pamätník, ktoré ročne navštívi viac ako milión turistov. Bonusom je dokonalý výhľad na Zlatú bránu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET