Francúzska diaľnica, ktorá nabíja

Ak vás od kúpy elektromobilu odrádza problém vybíjajúcej sa baterky a dlhého nabíjania, tento príbeh môže byť pre vás. Izraelská firma zavádza po svete cesty, ktoré vaše auto nabijú a najnovšie tak plánuje vybaviť diaľnicu vo Francúzsku.

Foto: Electreon

Francúzsko ako krajina má ambiciózny plán na dekarbonizáciu s názvom France2030. V jeho rámci získala spoločnosť Vinci Autoroutes (prevádzkovateľ spoplatnených diaľnic) a izraelský výrobca bezdrôtového nabíjania skrz cesty Electreon grant, ktorý umožní prebudovať sekciu diaľnice A10 juhozápadne od Paríža.

Bezdrôtový cestný nabíjací systém

Foto: Electreon

Pod názvom Wireless Electric Road System (ERS) ponúka nabíjaciu technológiu izraelská spoločnosť Electreon. Pri výstavbe či rekonštrukcii cesty či diaľnice sa do nej inštalujú panely, cez ktoré môžu vozidlá prechádzajúce ponad nich dobíjať svoje batérie. Túto technológiu už uplatnili v Nemecku, Švédsku, Taliansku, Nórsku, či v Spojených štátoch amerických.

Francúzska diaľničná nabíjačka

Foto: Electreon

Kontrakt, vyhralo technologicko-stavebné konzorcium od francúzskej banky pre investície do verejného sektora, Bpifrance. Zahŕňa vybudovanie tak bezkontaktného nabíjania počas jazdy, ako i bezkontaktné nabíjanie na odstavných miestach pozdĺž diaľnice z Paríža smerom na Bordeaux. Cieľom je poskytnúť infraštruktúru pre nákladnú aj autobusovú dopravu, ale aj bežné elektromobily na cestách. Najsľubnejšie vyzerá cestná doprava, pri ktorej je šanca znížiť emisie v porovnaní s naftovými nákladiakmi o 86%. Vo Francúzsku je doprava zodpovedná až za 95% všetkých emisií skleníkových plynov a 9 z 10 tovarov sa tu presúva po ceste. Preto je toto významný popud v smerovaní k ekologickejšej krajine.

AMI MÉG ÉRDEKELHET