​Tip na roadtrip: Úchvatná cesta v „krajine tisícich jazier"

Jarné Fínsko dokáže byť úžasnou krajinou aj pre šoférov.

Ak hľadáte nedotknuté prírodné krásy, divoké kempovanie a pokojné cesty, ťažko nájdete lepšiu európsku destináciu ako Fínsko.

Fínska jazerná plošina (po fínsky Järvi-Suomi) je najväčší zo štyroch regiónov, ktoré tvoria územie Fínska. Je to zároveň najrozsiahlejšia jazerná oblasť v Európe s nespočetným množstvom vodných plôch rozprestierajúcich sa na rozľahlej plošine zalesnených kopcov.

Jazerá sú doslova nespočetné, pretože neexistuje jednotná definícia jazera ani všeobecne uznávaná metóda počítania jazier.

Jedno je však isté: v regióne sa nachádza najmenej 55 000 jazier, ktoré sú široké aspoň 200 metrov. Ak však zahrnieme aj veľmi malé vodné plochy a definujeme jazero ako stojatú vodnú plochu väčšiu ako 500 metrov štvorcových, Fínsko má spolu 187 888 jazier.

Foto: Shutterstock

V tejto oblasti pripadá na 100 km2 v priemere 40 jazier − nie náhodou sa táto oblasť často označuje ako „krajina tisícich jazier".

Nachádza sa tu aj najväčšie fínske jazero Saimaa s 5 484 ostrovmi všetkých veľkostí, ktoré zaberajú plochu viac ako 4 400 km2 , čo z neho robí štvrtú najväčšiu prírodnú vodnú plochu v Európe.

Dobrou správou je, že oblasť Saimaa je ideálnou destináciou na jarný kempovací výlet do divočiny.

Práve tu, v Južnej Savónii, sa nachádza azda najkrajšia cesta vo Fínsku, Zelená zlatá kultúrna cesta (Vihreän kullan kulttuuritie).

Úsek dlhý 251 km môžete prejsť pešo alebo na bicykli, ale najlepšie je absolvovať ho autom, ktoré ponúka pohodlný spôsob, ako preskúmať jeho úchvatnú scenériu. Cesta s číslom 62, ktorá sa vinie krásnou lesnou krajinou a pozdĺž modro sa lesknúceho jazera Saimaa, odhaľuje bohaté kultúrne dedičstvo regiónu, ktoré bolo po stáročia pevne spojené s lesom – aj preto sa označuje ako „zelená zlatá".

Foto: Shutterstock

Trasa zahŕňa množstvo nádherných turistických chodníkov a zastávok, historických budov a atrakcií a samozrejme, množstvo reštaurácií, hotelov a podujatí v súlade s duchom tohto miesta.

Kultúrnu trasu Zeleného zlata možno prejsť autom za jeden deň, pre čo najlepší zážitok na trase Saimaa tu zostaňte aspoň tri dni, najlepšie však týždeň.

Foto: Shutterstock

Najlepšie obdobie na návštevu je jar a leto. Vtedy je príroda najkrajšia a v teplejšom počasí môžete dokonca prenocovať v stane, alebo v aute.

Je dôležité vedieť, že divoké táborenie je vo Fínsku povolené takmer všade: pravidlá umožňujú každému dočasne táboriť, loviť ryby a zbierať lesné plody „v primeranej vzdialenosti od svojho domova" − takže teoreticky nemusíte pri ceste k fínskemu jazeru míňať veľa peňazí - okrem letenky a prenájmu auta.

(Express)

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET