Trasľavé cestovanie: kde vás najskôr na cestách zastihne zemetrasenie

Od cestovania do týchto krajín vás nechceme odstrašiť - len pripraviť!

Foto: Pixabay

Zemetrasenia sú prírodným fenoménom, ktorý sa vyskytuje vo svete „vďaka“ pohybu tektonických platní. Niektoré krajiny sú, vďaka svojej polohe, na tieto seizmické udalosti, ktoré môžu mať značné následky na obyvateľstvo a infraštruktúru, viac náchylné. Mnohé z nich investujú nemalé prostriedky a energiu do preventívnych opatrení a výskumu s cieľom minimalizovať ich následky. V článku sa pozrieme na niektoré z obľúbených destinácií, pri ktorých je pravdepodobné, že zemetrasenia sa skôr či neskôr vyskytnú.

Japonsko

Foto: Unsplash

Japonsko leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu (Ring of fire) a je jednou z najviac seizmických oblastí na svete. Krajina často zažíva zemetrasenia, vrátane tých veľmi silných. Moderná japonská infraštruktúra a budovy sú však navrhnuté s ohľadom na seizmickú odolnosť a v infraštruktúre bezpečnosti funguje systém včasného varovania. Prečítajte si aj: Japonsko nezačalo rok 2024 najlepšie – zemetrasenie a nehoda lietadla.

Indonézia

Foto: Unsplash

Krajina pozostáva z mnohých ostrovov, ktoré, ako inak, ležiac v Ohnivom kruhu, sú náchylné na zemetrasenia a sopečnú aktivitu. Pravidelné seizmické aktivity sú spôsobené pohybmi tektonických platní. Najničivejšie zemetrasenie v novodobých dejinách Indonézie udrelo 26. decembra 2004, keď otrasy s magnitúdou 9,5 vyvolali obrovskú vlnu cunami. Tá zabila približne 226 000 ľudí na pobrežiach Indického oceánu, vrátane vyše 126 000 osôb v samotnej Indonézii.

Čile

Foto: Unsplash

Čile leží na západnom pobreží Južnej Ameriky tiež v oblasti „Ringu“. Zemetrasenia sú v tejto oblasti v porovnaní so zvyškom sveta veľmi časté. Najsilnejšie čilské zemetrasenie bolo zaznamenaná v roku 2010 v blízkosti pobrežia, neďaleko mesta Maule. Dosiahlo otrasy s magnitúdou 8,8 čo ho zaraďuje medzi 5 najsilnejších zaznamenaných zemetrasení.

Turecko

Foto: Unsplash

Turecko je trošku iný prípad: leží na rozhraní európskej a ázijskej (eurázijskej) tektonickej platne, čo v krajine spôsobuje časté zemetrasenia. V čerstvej pamäti máme iste všetci ničivé zemetrasenie z februára 2023 v oblasti juhu Turecka a časti Sýrie so silou 7,8 stupňa. Bolo jedným z najsilnejších v regióne za viac ako 100 rokov. Ďalšie ničenie spôsobili následné zemetrasenia, ktoré obe krajiny zasiahli o niekoľko hodín neskôr. EÚ okamžite reagovala na žiadosť Turecka o aktiváciu mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Grécko

Foto: Unsplash

Grécko sa nachádza v oblasti, kde sa stretávajú európska, africká a ázijská tektonická platňa. Seizmická aktivita je v tejto oblasti pomerne častá. Mnoho dovolenkárov počas svojej rekreácie zažije „to svoje“ zemetrasenie práve v Grécku.

Nepál

Foto: Unsplash

Nepál, nachádzajúci sa v oblasti Himalájí, je náchylný na zemetrasenia v dôsledku stretnutia indickej a európskej tektonickej platne. V roku 2015 zažila krajina katastrofálne zemetrasenie so silou 7,9 stupňa s mnohými obeťami a rozsiahlymi škodami. Epicentrum sa nachádzalo asi 80 kilometrov severozápadne od zaľudneného Káthmandu. Ohnisko zemetrasenia bolo v hĺbke len 11 kilometrov, čo znásobilo ničivú silu otrasov.

Zaujímavosť na záver: Ak ste zvedaví, kde a v akej sile prebehli posledné otrasy zeme, skúste stránku Geologického prieskumu spojených štátov (USGS), kde sa dozviete vždy najaktuálnejšie informácie z celého sveta.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET