Kam cestovať? V Japonsku to nechali na náhodu

Prvá otázka po príchode cestovateľa domov znie: „Kam nabudúce?“ V Japonsku na túto otázku nemusíte dať odpoveď dôsledným študovaním a plánovaním. Môžete to jednoducho nechať na náhodu.

Foto: Shutterstock

Pokles cestovania po pandemických opatreniach bol citeľný aj na Slovensku. Kým počas reštrikcií Slováci a Slovenky dovolenkovali doma, tohtoročný trend bol presne opačný – každý sa hrnul do zahraničia. V Japonsku proti tomuto trendu zabojovali železničné a letecké spoločnosti kreatívnym nápadom – máte možnosť cestovať do destinácie, ktorú zvolí lotéria, a to s viac ako 80 % zľavou.

Náhodné výlety vlakom

Foto: unsplash

S myšlienkou ciest po Japonsku prišla jedna z miestnych železničných spoločností, JR West. Cez aplikáciu Saikoro Kippu (výlet kockou) si hodíte virtuálnou kockou, ktorá náhodne vyberie destináciu, kam sa môžete vlakom dostať – do väčšiny z nich dokonca rýchlovlakom Shinkansen. Zľavy na tieto náhodné lístky sa tu na september ponúkali vo výške 45 až 83 %, čiže vás na Japonsko vyjdú na lacných približne 35 eur. A jedno hodenie kockou garantuje destináciu a jej cenu navyše až pre 6 cestovateľov, čo znamená, že môžete smelo zobrať priateľov či rodinných príslušníkov. Podľa vyjadrenia spoločnosti chceli zaviesť do cestovania prvky hry. Hra vás pritom nepošle úplne hocikam, ale do vybraných siedmich menej známych miest v západnom Japonsku, ktoré sa oplatí vidieť. Konkrétne sú týmito neobjavenými klenotmi miesta Amarube, Awaraonsen, Hakata, Higashi Maizuru, Kurashiki, Onomichi a Shirahama. Podobný koncept už chystá aj spoločnosť JR East na východnom pobreží na obdobie decembra.

Náhodné letenky Tabikuji

Foto: Peach Aviation

Železničné spoločnosti sa po pandémii inšpirovali nízkonákladovou leteckou spoločnosťou Peach Aviation, patriacou do holdingu aerolínií ANA. Táto firma zaviedla lístky do náhodných destinácií (tabikuji) už v roku 2016, keď ste si náhodnú letenku mohli zakúpiť za nalietané míle v ich vernostnom programe.

Výhody náhodného cestovania

Foto: unsplash

Medzi veľké výhody tohto typu cestovania patrí to, že mnohých ľuďom odpadne otravné vyhľadávanie miest, kam by mohli ísť. Nechajú to na šťastenu. Z pohľadu domáceho cestovného ruchu zas náhodné lístky pomáhajú propagovať miesta, ktoré sú zatiaľ neobjavené a na svoj turistický rozmach ešte len čakajú s veľkým potenciálom.

Foto: unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET