Potulky po krajine Mayov: Čo spoznať v Guatemale

Na začiatku sa objaví myšlienka a hneď po nej túžba ju realizovať. Je rozhodnuté. Ideme do Guatemaly, Hondurasu, Belize. Nasleduje príprava, balenie, dlhá cesta, tranzity na letiskách, ale došli sme do cieľa.

Foto: Ján Zimen

Guatemala leží na území bývalej ríše Mayov, ktorá sa ťahala od Mexika cez Belize až po Honduras. Viac ako polovica obyvateľov Guatemaly má mayský pôvod. Guatemala v jazyku Mayov znamená krajina stromov. Je to naozaj zalesnená zelená krajina ponúkajúca nádhernú prírodu, históriu, dobrodružstvo, turistiku, ale aj neopakovateľnú miestnu kultúru s pestrofarebným koloritom. A hoci táto malá nenápadná krajina toho ponúka neskutočne veľa, nie je plná turistov, pretože tí mieria skôr do turisticky populárnejších destinácií.

Objavovanie krajiny sopiek

Foto: Ján Zimen

Guatemala je krajinou sopiek. Je ich 33, činných aj vyhasnutých. Veď len hneď po príchode do mesta Antigua sú v jeho okolí 3 sopky: Agua-voda, Fuego-oheň a Acatenango. Toto mesto ponúka čarovné stavby, kostoly, múzeá, ale aj ruiny z čias koloniálneho obdobia za vlády Španielov. Je to mesto, odkiaľ turisti vyrážajú do ďalších turistických oblastí, ako aj na výstupy k sopkám.

Ďalšia sopka Pacaya je jedna z najaktívnejších sopiek v Strednej Amerike. Keďže leží v blízkosti mesta Antigua a týči sa len do výšky 2552 metrov nad morom, je dostupná pre turistov, a tak sme vystúpili pod ňu aj my. Na vrchole sú úžasné pohľady na všetky 4 spomínané sopky. Horúce a dymiace lávové polia pripomínajú „mesačnú krajinu“. Táto námaha vystúpiť tu určite stojí za to.

Život pri jednom z najkrajších jazier na svete

Foto: Ján Zimen

Jedno z najkrajších jazier na svete je určite Lago Atitlán. Má vulkanický pôvod a obklopujú ho 3 sopky Tolimán, Atitlán a San Pedro. Okolo jazera je veľa dedín s pôvodným mayským obyvateľstvom.

Žijú tu vlastným životom, obrábajú svoje políčka, pestujú plodiny, z kakaovníka robia čokoládu, lovia ryby, ženy tkajú pestrofarebné látky a na trhoch ponúkajú ručne tkané a prírodne farbené šatky, textílie, náramky, bábiky. Celé jazero je nádherne modré a západ a východ slnka s 3 sopkami v pozadí je naozaj úchvatný.

Po stopách ríše Mayov

Foto: Ján Zimen

Guatemala, bývalá ríša Mayov, má jedno z najväčších archeologických nálezísk tejto umnej civilizácie – Tikal. Nachádza sa v Peténe na obrovskej rozlohe a mnohé mayské mestá sú stále pokryté hustou džungľou. Sú tu ruiny chrámov, palácov, pyramíd, Chrám jaguára, Chrám masiek.

Najvyššia pyramída Temple IV. - Chrám dvojhlavého draka - je vo výške 70 metrov. Vyšliapať na vrchol po schodoch, pohľad zhora na džungľu, z ktorej vykúkajú ďalšie pyramídy, v stromoch počuť škriekajúce opice – to skutočne stojí za to.

Prírodná rezervácia ukrytá v džungli

Foto: Ján Zimen

Semuc Champey je prírodná rezervácia a 300 metrov dlhý vápencový most, pod ktorým tečie rieka Cahabon. Na vrchu mosta sa nachádzajú stupňovité jazierka s tyrkysovou teplou vodou. Toto jedinečné miesto ukryté v džungli obklopené hustou bujnou zeleňou tropického lesa s tyrkysovými jazierkami tvorí nezabudnuteľný zážitok nielen z kúpania, ale aj z pohľadu, ktorý sa nám hlboko vryl do spomienok.

Plavba po rieke Rio Dulce

Foto: Ján Zimen

Zaujímavosťou je etnikum Garifuni, obyvateľstvo, žijúce v blízkosti Karibiku, najmä v meste Livingstone, odkiaľ sa vydávame na plavbu po rieke Rio Dulce. V Guatemale je to jedna z najznámejších a najpríťažlivejších riek. Jej brehy a zátoky lemuje džungľa, nad hlavami nám prelietavajú kormorány, albatrosy, čajky, fotíme pelikány, farebné papagáje. Voda je čistá, miestami pokrytá bielymi a ružovými leknami. Sledujeme mangrovníky, pozdĺž rieky skromné obydlia domorodcov, deti pádlujúce kanoe, ale aj luxusné sídla boháčov. Úžasné.

Indiánske trhy v Chichicastenango

Foto: Ján Zimen

Chichicastenango je horské mestečko známe indiánskymi trhmi. Každý týždeň vo štvrtok a nedeľu sa tu konajú mayské trhy. Predávajúci indiáni prichádzajú z horských osád ponúknuť svoje výrobky, výpestky, plody, rastliny, semená, korenie, doma utkané mayské látky, štóly, obrusy, vankúše, šatstvo, čiapky, kabelky, peňaženky, drevené masy, píšťalky, sošky z obsidiánu, suveníry, skrátka všetko. Trh hýri farbami. Kvety a byliny sa predávajú na schodoch kostola Santo Tomas, na ktorých zároveň horia obetné ohne. Schody pred kostolom symbolizujú mayský kalendár. Tento chrám slúži dvom božstvám. Kňazi vykonávajú mayské aj kresťanské rituály. Tradičná mayská viera sa mieša s kresťanskými dogmami. V mnohých regiónoch ľudia veria v šamanov, duchov, silu totemov, v mágiu a ľudových liečiteľov.

Tropické stromy s výškou až 60 metrov

Foto: Ján Zimen

Zastavujeme sa aj na mystickom miesto Seibal – nálezisku mayskej civilizácie. Nachádza sa ukryté v severnej oblasti Peténu, v tropickom dažďovom pralese s húfom bzučiacich komárov a škriekajúcimi opicami. Jeho názov je podľa gigantického tropického stromu Ceiba. Patrí medzi najvyššie tropické stromy, ktoré sú až 60 metrov vysoké. Strom má mohutný kmeň a ešte mohutnejšie korene zaisťujúce jeho stabilitu. Už starí Mayovia verili, že strom spája pozemský svet so svetom nadpozemským. Popínavé rastliny visiace z jeho mohutnej koruny mali zabezpečovať spojenie medzi skutočným svetom a svetom duší.

Chrám s hieroglyfickým schodiskom v Hondurase

Foto: Ján Zimen

Ešte treba dokončiť mayskú cestu a navštíviť Copán v Hondurase. Je to najjužnejšie položené mesto Mayov, skladajúce sa z komplexu pyramíd, chrámov, terás. Známy je chrám, ku ktorému vedie 11 metrov široké tzv. hieroglyfické schodisko. Všetkých 63 schodov je nádherne vyzdobených hieroglyfickými symbolmi. Je to najdlhší zachovaný mayský písomný dokument vytesaný v schodoch, ktorý opisuje dejiny Copánu. Copán bol v minulosti strediskom vedy, astronómie a matematiky, v ktorej vynikali starí Mayovia.

Súčasné mesto Copán s rovnakým názvom je veľmi príjemné, pokojné. Na námestí posedávajú malí muži v kovbojských klobúkoch a v čižmách, nízke ženy s deťmi stretávame v uliciach. Tu sa naozaj cítime „veľkí“.

Cahal Peach je naše posledné zastavenie v archeologickej lokalite v Belize. Tento rozsiahly komplex bol domovom elitnej mayskej rodiny a je tu naozaj čo pozerať.

Aké to je cestovať po Guatemale

Foto: Ján Zimen

Ľudia sú tu milí, ochotní, žijú jednoducho, skromne, veľmi chudobne. Napriek povesti nebezpečnej krajiny sa tu ako turisti cítime bezpečne. Guatemala je krajina s prekrásnou prírodou, rozprestiera sa v zelených horách, údoliach a úrodných nížinách s kávovníkmi a kardamónom. Jej prírodná krása je naozaj mimoriadna. Potomkovia Mayov stále udržujú dávne tradície. Ich kultúra, spôsob života, obliekanie je naplno viditeľné, a preto Guatemala ostane taká neopakovateľná a pestrofarebná.

Foto: Ján Zimen

​Hraj o Drive!

www.youtube.com

Drive magazín

Magazín Drive sa otvára svetu. V tomto roku vám budeme prinášať aj články amatérskych cestovateľov a nadšených autorov, ktorí sa s nami podelili o svoje originálne zážitky.

Prvým z nich je Ján Zimen, odhodlaný cestovateľ, ktorý má na výletoch vždy oči otvorené dokorán. Dobrodružstvo zo strednej Ameriky dopĺňajú aj jeho autorské fotografie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET