Cestovanie so psom bez starostí

Chcete sa vydať na cesty, no svojho štvornohého miláčika nechcete nechať doma ani v psom hoteli? Prinášame vám praktické tipy na cestovanie so psom v aute, lietadle, vlaku či autobuse.

Foto: Getty Images Hungary

Pre veľa ľudí je pes najvernejší priateľ človeka a člen rodiny, preto je pochopiteľné, že si ho chcete zobrať so sebou. Takýto druh cestovania dnes nie je žiadnou novinkou a so psom si tak môžete užiť kopec zábavy. Ak patríte v cestovaní so psom k nováčikom, nemusíte sa obávať. Na zvládnutie spoločného cestovania sa však musíte dobre pripraviť. Bežné dopravné prostriedky nie sú navrhnuté na cestovanie so psom a možno budete potrebovať aj špeciálne vybavenie.

Na čo netreba zabudnúť pred samotnou cestou

Foto: Getty Images Hungary

V prvom rade treba vziať do úvahy zdravotný stav vášho štvornohého miláčika. Pred každou dlhšou cestou by ste mali navštíviť veterinára. Po skontrolovaní zdravotného stavu mu vystaví tzv. pas spoločenského zvieraťa, ktorý slúži ako úradný doklad pri ceste do zahraničia. Na základe tohto dokladu máte potvrdenie o identite psíka, platnosť vakcinácie proti besnote a iným chorobám, ošetrenie proti parazitom či ošetrenie proti echinokokom. Ak je psík starý, chorľavý či má sklony ľahko znervóznieť, cesta by mu mohla ublížiť. V tom prípade odporúčame psí hotel či starostlivosť niekoho z blízkeho okolia. Ak býva psík pri cestovaní nervózny alebo je temperamentný, poraďte sa so svojím veterinárom, nech vám predpíše utlmujúce lieky.

Cestovanie po Slovensku a do zahraničia

Foto: 123rf

Na cestu po Slovensku úplne postačí, ak je váš pes odčervený, zaočkovaný proti besnote a má platnú registračnú známku. Ak plánujete so psom cestovať iba v rámci Európskej únie, budete na cestovanie potrebovať pas. Pes musí byť povinne začipovaný a očkovaný proti besnote. Špecifické podmienky platia pri vstupe do Veľkej Británie, Írska, na Maltu alebo do Fínska. V takom prípade musia byť psy povinne odčervené. Pri vstupe na Maltu sa platí aj poplatok 50 € za kontrolu sprievodných dokladov. V každom prípade si skontrolujte podmienky všetkých krajín, cez ktoré prechádzate, vrátane tej cieľovej. Podrobné informácie možno získať na stránke Centrálneho registra spoločenských zvierat.

Cesta autom

Foto: 123rf

Zákon o cestnej premávke sa tejto téme venuje veľmi okrajovo. Vo všeobecnosti platí, že pes nesmie ohrozovať posádku auta počas jazdy a tiež cestnú premávku. Preto by ste mu mali zaobstarať špeciálne pásy, postroje alebo psiu sedačku. Tie jednoducho pripevníte a vyhnete sa zbytočnej pokute. Tak isto môžete využiť prepravky alebo sieťky na predelenie batožinového priestoru. Pred cestou choďte so psíkom na dlhšiu prechádzku. Počas dlhšej cesty si naplánujte prestávky každé dve až tri hodiny, aby sa mohol prebehnúť a občerstviť vodou. V lete majte zapnutú klimatizáciu a za žiadnych okolností nenechávajte psíka zavretého v aute bez dozoru. Môže sa vám zísť jeho obľúbená hračka, deka, suché aj vlhčené utierky, igelitové vrecká, miska na vodu, granuly a nejaké maškrtky. Počas cesty zvážte kŕmenie, aby mu neprišlo nevoľno.

Cesta lietadlom

Foto: 123rf

Tu už platia prísnejšie opatrenia. Niektorí prepravcovia vám psa prepravia za určitých podmienok, iní vám psa do lietadla vôbec nezoberú. Menšie plemená, vážiace aj s klietkou do 10 kg, môžu cestovať na palube. Väčšie psy sa prepravujú v klietke, umiestnené v batožinovom priestore. Pokiaľ tam nie je miesto, psík cestuje s vami. Ak už musí byť váš miláčik v klietke, je dobré ho dopredu na to privyknúť, dať mu dovnútra obľúbenú hračku alebo vaše tričko, aby cítil váš pach. Pred cestou sa choďte spolu vybehať. Určite ho nekŕmte, aby vydržal bez potreby a pri dlhšom lete zvážte tabletku na spanie.

Cesta vlakom a autobusom

Foto: Unsplash / Austin Kirk

Psa si môžete vziať aj do kupé, ak s tým ostatní spolucestujúci budú súhlasiť. Psíkom v klietkach netreba kupovať lístok. Psíky nad 10 kg musia mať polovičný lístok bez miestenky na sedenie, náhubok a byť na vôdzke.

Medzimestské a diaľkové linky sa v tomto môžu líšiť. Niektoré linky totiž vôbec nepovoľujú prevoz zvierat. Tie, ktoré áno, si účtujú za prepravu polovičný lístok alebo jemu približnú sumu. Takisto platí, že pes bez náhubku a vôdzky nemá čo v autobuse robiť.

Povinná výbava

Foto: 123rf

Nech už cestujete ktorýmkoľvek spôsobom, nezabudnite na všetky potrebné veci už pri balení. Sú nimi misky, granuly, maškrty, hračky, prepravka, vôdzka, náhubok, pelech alebo deka. Ak nechávate psa v prepravke, ktorá pôjde do batožinového priestoru, nebuďte pri lúčení v smutnej nálade. Pes vaše emócie vycíti. Naopak, buďte pozitívny, veď na vás predsa čaká nové dobrodružstvo, nové chute a vône.

AMI MÉG ÉRDEKELHET