Jarné cestovanie z pohodlia kina

Počas jari sa zobúdza príroda a s ňou aj naše chute vyraziť do nej. Aj v ekologickom správaní sme akosi uvedomelejší, reagujúc na výzvy jarného upratania svojho okolia. Ak chcete v sebe podporiť nielen horské cestovateľské chúťky, ale aj ekologicky zodpovedné správanie, vydajte sa do kina. Tam máte totiž aktuálne možnosť zažiť oboje.

Foto: Shutterstock

Festivaly filmov s horskou a ekologickou tematikou sú v trende. Idú ruka v ruka s myslením ľudí na Slovensku, keď mnohí menia svoje správanie, berúc ohľad na svoj vplyv na životné prostredie a podporujú to, čo je na Slovensku asi najkrajšie – naše hory. Cestujte v máji z pohodlia kina a navštívte festival Hory a mesto v Bratislave alebo Ekotopfilm putujúci po mnohých mestách Slovenska.

Hory a mesto 2022: Umenie zachytiť zázrak

www.youtube.com

Hory a mesto 2022

Už od roku 2000 funguje na Slovensku päťdňová súťažná prehliadka horských filmov prinášajúca to najlepšie z outdoorového filmu na Slovensku aj vo svete. Premiéry filmov z hôr, extrémnych športov a cestovania na vás čakajú i tento rok, s podtitulom Umenie zachytiť zázrak. Od stredy 11. mája do nedele 15. mája 2022 sa priamo v Bratislave odohrá ďalší ročník tohto festivalu. V troch kinosálach kina LUMIÈRE vás čakajú skvelé a už ocenené filmové snímky, debaty s odborníkmi aj premietania pre školy.

Okrem toho si v piatok a v sobotu budete môcť pozrieť tri snímky aj v Amfiteátri v Rači, v rámci programu letného kina. V sobotu 14. mája prebehne ďalší sprievodný program na bratislavskom Hlavnom námestí. Pretekári na horských bicykloch si tam zmerajú sily v dueloch na umelo vytvorenej prekážkovej dráhe - Hory a mesto MTB City Dual Race. Všetky informácie aj lístky nájdete na horyamesto.sk.

Ekotopfilm tour – jarná západoslovenská tour 2022

www.youtube.com

Going Nuts - Tales from the Squirrel World (Trailer)

Ak nie ste v okolí Bratislavy a zvažujete aj ekologickú stopu prípadného cestovania do hlavného mesta za zaujímavými filmami, možno prídu zaujímavé filmy aj za vami. Ekotopfilm sa totiž vydáva na jarnú tour, v rámci ktorej navštívi do júna ešte osem miest na juhozápade krajiny. Filmy s premietaním zadarmo vám predstavia témy ako je nadmerná spotreba, neuvedomelé správanie, neúcta k prostrediu či negatívny vplyv priemyselného pokroku v kontraste s nedotknutou divočinou. Filmy odhalia tajný život veveričiek aj život opíc mandrilov pri Rovníkovej Guinei, na ostrove Bioko s najväčšou rozmanitosťou druhov na Zemi. Nazriete do utrpenia výroby merino vlny, spoznáte veľké aj malé extrémy prírody, slovenskú divočinu aj ovocný poklad Bielych Karpát. A to všetko na vás ešte čaká v týchto mestách a dátumoch:

  • 10. – 11. máj – Nitra
  • 16. máj – Galanta
  • 17. máj – Sereď
  • 18. máj – Dunajská Streda
  • 19. máj – Modra
  • 24. máj – Skalica
  • 27. máj – Senica
  • 1. jún – Senec
AMI MÉG ÉRDEKELHET