​Cestovanie je na vzostupe, tieto krajiny sú víťazmi oživenia

Vyšla najnovšia správa Európskej komisie pre cestovanie (ETC).

Albufeira, Portugalsko

Veľa sa hovorí o tom, že v roku 2023 sa do odvetvia cestovného ruchu na celom svete začal vracať poriadok. Ktoré krajiny sú podľa štvrťročnej správy Európskej komisie pre cestovný ruch (ETC) skutočnými víťazmi očakávanej turistickej renesancie v tomto roku?


Napriek rastúcej inflácii poukazuje najnovšia štvrťročná správa ETC na výrazné oživenie cestovného ruchu v Európskej únii. V posledných mesiacoch roka 2023 sa objem cestovného ruchu takmer všade blíži k rekordným hodnotám z roku 2019 - hoci v počte zahraničných turistov a prenocovaní je stále čo zlepšovať.

Podľa prezidenta ETC Miguela Sanza bol síce rozmach cestovného ruchu v roku 2023 veľkým impulzom pre ekonomiky krajín, ale rastúci počet cestujúcich predstavuje aj obrovskú zodpovednosť, pretože otázka udržateľnosti tohto odvetvia je čoraz naliehavejšia, cituje portál SchengenVisaInfo.

Celkovo sa najvýraznejší nárast počtu návštevníkov zaznamenal v cenovo dostupnejších destináciách južnej Európy, pričom dynamický rast cestovného ruchu zaznamenali napríklad Srbsko, Portugalsko, Čierna Hora, Turecko a Malta.

Neočakáva sa, že tento trend sa v roku 2024 zmení a víťazmi budú stále cenovo dostupné krajiny s príjemným podnebím.

Napriek všetkým ťažkostiam sa podarilo vrátiť do svojho predpandemického rytmu Islandu a aj Holandsko si dokáže udržať svojich zahraničných návštevníkov čoraz dlhšie.

Najpomalší pokrok bol zaznamenaný v krajinách v blízkosti ruských hraníc a vo východnej Európe.

Návrat čínskych turistov na trh výrazne podporil cestovný ruch v krajinách EÚ, ale kontinent navštívilo aj čoraz viac ľudí zo Spojených štátov.

Hoci nárast inflácie ovplyvnil stranu ponuky aj dopytu, nezdá sa, že by vyššie ceny utlmili chuť cestovať. Najväčší nárast v tomto sektore zaznamenali ceny medzinárodných leteniek (49%), dovolenkových balíkov (47%) a hotelov (35%).

Prečítajte si aj: Turizmus v roku 2024 - návrat k číslam spred pandémie

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET