Magická chorvátska jeseň, časť 3.: Hum, Motovun, Grožnjan

V pokračujúcom jesennom putovaní po Chorvátsku objavíme po prvej a druhej časti najmenšie mesto na svete Hum s brandy z imela, veľmi drahú hľuzovku v meste Motovun a umelecké stredisko Grožnjan s výnimočným olivovým olejom.

Foto: Getty Images Hungary


NAJMENŠIE MESTO NA SVETE

Foto: unsplash

Istriu nevystihujú iba známe pobrežné mestá, ale aj malebné mestečká vo vnútrozemí, ponorené v zeleni. Počas ich návštevy odhalíte celkom inú tvár populárneho regiónu. V niektorých žijú umelci, v iných dominuje tichá a pokojná atmosféra starobylých uličiek, v ďalších panuje čulý ruch.

Prívlastkom „najmenšie mesto na svete" sa hrdí Hum, malá obec na Istrii s asi tridsiatkou stálych obyvateľov. Pri troche šťastia nenarazíte ani na väčší počet turistov. Prechádzku po dvoch krátkych uliciach zvládnete za desať minút, náhliť sa však nemá zmysel. Každého totiž uchváti atmosféra starobylých domov a Kostola svätého Hieronyma na hlavnom námestí.

V Hume sa návštevník cíti ako v stredoveku. Novú budovu tam totiž nepostavili už roky. V jedinej reštaurácii mestečka, v Humskej Konobe, odporúčame ochutnať miestne brandy Biska, ktoré sa vyrába z imela. Presné zloženie údajne dvetisícročného nápoja keltského pôvodu sa nedozviete, domáci si ho strážia ako oko v hlave. Nápoj má aj svoj vlastný festival, Rakija sa koná každoročne koncom októbra. Vjazd autom do mestečka je zakázaný, zaparkovať treba ešte pred ním. Celodenné parkovanie vyjde na desať kún (čosi vyše jedno euro). Oplatí sa tam zotrvať dlhšie, výhľad na okolie je aspoň taký úchvatný ako samotný Hum.

MIESTO, KDE RASTIE OZAJSTNÁ HĽUZOVKA

Foto: unsplash

Neďaleko mesta Hum leží Motovun, väčšie horské sídlo s takmer tisíckou obyvateľov. Patrí medzi najpopulárnejšie mestá postavené na strmých svahoch, dodnes si zachovalo masívne brány a hradby. Keďže výhľad z hradieb priťahuje davy turistov, oplatí sa využiť služby hromadnej dopravy. Vyhnete sa tak problémom s parkovaním. Motovun vyniká aj gastronómiou. Okrem tamojšieho olivového oleja je mesto známe aj ako domov vzácnej bielej hľuzovky. Za jeden kilogram istrijskej bielej hľuzovky (Tuber Magnatum Pico) zaplatíte 1430 až 2000 eur. Nie je to teda suvenír pre každého, hoci labužníci by ho nesporne ocenili. Reštaurácia Zigante na úpätí hory sa špecializuje práve na jedlá s touto delikatesou, pričom značná časť ponuky sa pripravuje namiesto bielej z cenovo dostupnejšej čiernej hľuzovky.

HORSKÉ UMELECKÉ STREDISKO

Foto: unsplash

Populárny Grožnjan, mesto umelcov, zaplavia každé leto davy turistov. Návštevnosť každoročne vrcholí počas konania festivalu jazzu v polovici júla. Do mestečka sa však oplatí zavítať aj mimo sezóny, keď sa môžete nerušene prechádzať jeho úzkymi uličkami, vychutnávať si návštevu početných galérií či kochať sa pôsobivým výhľadom z mestských hradieb. Obec vznikla na kopci nad riekou Mirna. Po druhej svetovej vojne sa takmer celkom vyľudnila. V 60. rokoch ju znovuobjavili umelci, ktorí sa sem presťahovali z celého sveta. Práve vďaka nim opäť ožilo mesto obkolesené stredovekými hradbami, za ktorými nájdete galérie a obchody so starožitnosťami i modernými umeleckými dielami. Od jari do jesene sa v meste konajú tvorivé dielne, výstavy, koncerty či divadelné predstavenia. Okrem umenia však musíte rozhodne ochutnať miestny olivový olej. Grožnjan je vo svete gastronómie známy práve vďaka olivovému oleju s názvom Istarska Belica. Extra panenský olej sa vyrába z ručne oberaného olivovníka, pričom – v záujme zabezpečenia výnimočne vysokej kvality a jemnej arómy – sa surovina mechanicky spracováva do 24 hodín.

AMI MÉG ÉRDEKELHET