Dobrodružstvá v Čiernom lese

Dokonca aj tí, ktorí sa nikdy nepozreli na mapu Nemecka, pravdepodobne počuli o Čiernom lese (nemecky Schwarzwald). Za svetovú slávu však vďačí nielen tomu, že sa tam podľa rozprávky stratili Janko a Marienka. Čierny les ponúka oveľa viac. A prečo je les, ktorý žiari vo všetkých odtieňoch zelenej, čierny? Dozviete sa z nášho článku!

Foto: Shutterstock

Bohato zalesnený hornatý región sa nachádza v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, neďaleko francúzskych a švajčiarskych hraníc. Na západe a juhu ho ohraničuje údolie Rýna a najbližšie veľké mesto je Stuttgart, hlavné mesto spolkovej krajiny. Pre nás Stredoeurópanov je Čierny les obzvlášť zvláštnym miestom, keďže odtiaľto začína svoju takmer 3000-kilometrovú dlhú púť naša najdôležitejšia rieka Dunaj.

Prečo je čierny, ak je zelený?

Foto: unsplash

Keď asi pred 2000 rokmi začala Rímska ríša rozširovať svoj vplyv aj severne od Álp, légie našli nekonečný, súvislý tmavý les začínajúci od severného brehu Rýna. Stromy prevažne ihličnatého lesa sú pri pohľade jednotlivo a aj zblízka prirodzene zelené – pri pohľade z diaľky však hustý les pôsobí veľmi tmavo, až čierno! Rimania ho preto pomenovali Nigra silva, čo znamená: čierny les.

Tematické turistické chodníky

Foto: Pixabay

V Čiernom lese nenájdete obrovské, zasnežené vrcholy typické pre Alpy. Hory nie sú príliš vysoké, takže vidiek je skôr o výletoch a turistike ako o lezení. Najvyšším vrchom Čierneho lesa je Feldberg (1493 m), nasleduje Herzogenhorn (1415 m), Belchen (1414 m) a Schauinsland (1284 m). V lete sa veľa ľudí vyberá na príjemnú horskú prechádzku prírodou Čierneho lesa, ktorý má dobre vybudovanú sieť turistických chodníkov. Tematické turistické chodníky sú zamerané na určitú charakteristiku daného regiónu, ako je život na farme, známe pamiatky, kultúra či víno.

Nielen pešky, ale aj autom!

Foto: Shutterstock

Schwarzwaldhochstrasse, najznámejšia cesta regiónu vedie cez borovicové lesy voňajúce živicou a ponúka panorámu neobyčajnej krásy. Malebné výhľady ponúka aj cesta Schwarzwald Panoramastrasse, no obľúbená je aj Badische Weinstrasse, vínna cesta, ktorá pretína viacero kúpeľných miest. V severnej časti Čierneho lesa vedie „cesta kláštorov“ Klosterroute Nordsschwarzwald vedúca k niekoľkým kláštorom vrátane kláštora Maulbronn, ktorý je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Kúpele, a ešte raz kúpele: Baden-Baden

Foto: Baden Baden

Čo dali Rimania ešte Čiernemu lesu okrem jeho názvu? Okrem iných založili miestnu kúpeľnú kultúru. Vďaka miernemu podnebiu a početným horúcim prameňom je Baden-Baden po stáročia jedným z najobľúbenejších kúpeľných miest na svete. Návštevníci si môžu vybrať z niekoľkých kúpeľov, z ktorých najznámejšie sú špičkové Friedrichsbad, ktoré navodzujú atmosféru starovekého Ríma.

Prameň Dunaja – Donauquelle

Foto: Hochschwartzwald.de

Je všeobecne známe, že Dunaj pramení v Čiernom lese a vteká do Čierneho mora. Presný pôvod druhej najdlhšej európskej rieky je predmetom stáročných diskusií. Podľa aktuálne prijatého stanoviska začína svoje kontinentálne dobývanie v osade Donaueschingen, na sútoku potokov Breg a Brigach, kde prameň Dunaja označuje krásna studňa Donauquelle.

Čierny les z vtáčej perspektívy

Foto: Baumwipfelpfade.de

Nevynechateľnou atrakciou, ktorú musíte vidieť, je Baumwipfelpfad Schwarzwald – obrovský vyvýšený turistický chodník s prepracovanou špirálovou vyhliadkovou vežou blízko Bad Wildbad. Týči sa 20 metrov nad lesom a na vrchol oválnej vyhliadky musíte prejsť 1200 metrov. Ak ste si užili výhľad dostatočne, doplňte si zážitok: môžete sa vydať cestou dole aj po 55 metrov dlhej šmykľavke.

AMI MÉG ÉRDEKELHET