Karácsony Afrodité szigetén

Fotó: Shutterstock

A szépség és a szerelem ógörög istennőjének szigete, Ciprus egyedülálló karácsonyi élményeket kínál. A tengerparti sávban a levegő hőmérséklete 20-22 fokos, a bátrabbak pedig a tengerben is megmártózhatnak. Aki pedig egy kis igazi télre vágyik, a hegyekben hóembert is építhet, sőt, akár még síelhet is!

Ortodox karácsony

Bár Ciprus is a keresztény kultúrkör része, a helyi lakosok ortodox vallásúak, ezért a szokások kissé eltérnek attól, amit a nyugati keresztény országokban tapasztalhatunk. Cipruson is állítanak karácsonyfát, amit már november végén feldíszítenek, és egészen vízkeresztig (január 6.) meg is tartanak. Ugyanúgy feldíszítik az utcákat, tereket és az üzletek kirakatait, ahogy nálunk is, adventi koszorút azonban nem készítenek, és nem gyújtanak gyertyát vasárnaponként. A karácsonyt megelőző böjti időszak alatt nem rendeznek mulatságokat és nem tartanak esküvőket sem.

Édes-fűszeres menü

A ciprióták az ünnepi menüt az illatos avgolemono levessel kezdik, ami tojással dúsított csirkehúsleves citromlével ízesítve. Az angol gyarmati múlt örökségeként a leves után sült pulyka kerül az asztalra, melyet pulykamáj, különféle magvak, mazsola és fűszerek keverékéből álló töltelékkel töltenek meg. A ciprusiak klasszikus karácsonyi édessége a rózsavízzel ízesített, omlós kourabietes és a melomakarona nevű mézes süti.

Fánkkal az ártó szellemek ellen

A gyerekek a karácsonyi időszakban kalandának nevezett dalokat énekelnek, amiért édességet, illetve pénzt is kapnak. Január 6. a legjobb nap a kalikantzarik, azaz az ártó szellemek elűzésére, akik ellen az édes, fánkszerű loukoumades a bevált eszköz – az apró fánkokat feldobálják a háztetőre, hogy a kalikantzarik lakmározzanak belőle. Ez az ízletes fánk persze kalóriában is bővelkedik – talán éppen ez riasztja el a szellemeket a háztól. Ugyanezen a napon a papok megszentelik a tengert, és beledobnak egy keresztet. A férfiak utána ugranak, és aki felhozza a keresztet, arra szerencse vár az új évben. Kedves ciprusi szokás a poulustrina – karácsonykor a gyerekek meglátogatják a nagyszüleiket, és elmondanak nekik egy csak erre az alkalomra szóló verset.

Fotó: Shutterstock

Loukoumades

Síeljen az Olimboszon!

Hihetetlen, de Cipruson is lehet a karácsonyi ünnepek alatt síelni! Az egyetlen síterep a Tróodosz-hegységben található, melynek legmagasabb csúcsa a csaknem 2000 méter magas Olimbosz. Névrokonától, az „igazi” görögországi Olümposztól ugyan jóval alacsonyabb, de ezt bőven kárpótolja a fekete fenyők és cédrusok által ölelt sípályák semmi máshoz sem hasonlítható hangulata.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET