Interiér auta – prečo by ste ho mali čistiť aj v zime

Rozhodne to nie je len o estetike, s čistým interiérom myslíte aj na svoje zdravie.

Foto: Shutterstock

Pravidelné umývanie auta je nielen o tom, že lepšie vyzerá. Zima prináša aj cestnú soľ, ktorá má na karosériu aj podvozok auta veľmi neblahé účinky. A hoci sa nám v chladnom počasí nechce upratovať auto aj zvnútra, napriek nízkym teplotám túto činnosť nezanedbajte.

Čistota, pol zdravia

Ľudové príslovie hovorí, čistota, pol života. V prípade vnútra vášho auta je to pol vášho zdravia. Posypovú soľ si totiž nesiete aj na svojich topánkach a tá zostáva v aute aj po roztopení snehu a vyparení vody. Spolu s blatom a špinou tak tvoria vzduch, ktorý sa v aute víri a vy ho dýchate. Vo vlhkom prostredí sa množia vírusy a baktérie a to môže negatívne ovplyvňovať vaše dýchacie cesty a celkovú zdravotnú pohodu.

Síce neuvidíte negatívny účinok nárazovo a silno, no pocítite ho dlhodobo. V čase chrípkových epidémií môže byť takýto vzduch v aute posledným klincom, ktorý vás nakoniec pripúta na lôžko. Čo teda s tým?

Čistenie interiéru auta v zime

Aj v zime je dôležité pravidelne auto povysávať a vyčistiť priestory v jeho vnútri. Ako na to? V prvom rade si vyberte deň, kedy teploty neklesajú hlboko pod nulu, aby vám pri čistení nevykrúcalo od zimy prsty. Povysávajte autosedačky a všetky textilné časti. Ak máte textilné rohože, poriadne vysajte aj tie, no zároveň ich obráťte a utrite aj ich spodnú časť, kde sa skoncentrovaná vlhkosť rada premieňa na plesne.

VÝHODOU TAKÉHOTO ČISTENIA JE, ŽE AUTO PORIADNE VYVETRÁTE, NA ČO V ZIME KVÔLI NÍZKYM TEPLOTÁM ZABÚDAME.

Foto: Shutterstock

Na utretie plastov v interiéri použite sprejové prípravky a čistú handru, alebo vlhčené utierky na to určené. Nezabudnite na plastové časti dverí, pedále a priestor okolo nôh – kde z topánok zostáva veľa soli a nečistôt. Z dverí vyhoďte prípadný nahromadený odpad a poriadne v nich odkladacie priestory utrite.

Zima a čistenie gumených rohoží

V lete ich v ručnej čistiarni či v umývacej linke proste poriadne umyjeme vodou a je to vyriešené. V zime však hrozí, že gumové rohože nevyschnú a vy si tak do auta prinesiete vlhkosť. Tá v chlade skondenzuje na oknách a ráno máte zvnútra v lepšom prípade zarosené, v horšom zamrznuté sklá. Ako teda na najšpinavšiu časť interiéru v zime? Riešením môže byť, že rohože vezmete na vyčistenie domov. Vo vani či v sprchovom kúte ich očistíte, poriadne utriete handrou a necháte vyschnúť do rána, kým opäť pôjdete do auta.

Viditeľnosť a bezpečnosť

Spomínané zahmlenie či zamrznutie okien v aute v zime je najväčším strašiakom, prečo interiéry v zime neumývame. Ak sa vám to stane, určite nerobte kompromisy a počkajte, kým máte dostatočnú viditeľnosť než vyrazíte na cesty. Nič nestojí za riziko pre vás a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Foto: Pixabay

Vysoká vlhkosť vznikne aj nanosením veľa vody a snehu do auta na topánkach, či z vlhkého oblečenia. A hoci sa to nezdá, riešením je poriadne vyvetranie auta. Najmä ak máte v aute vlhko no vykúrené, hrozí, že ráno nič cez sklá neuvidíte. Preto po jazde otvorte všetky dvere aj kufor dokorán a radšej nechajte teplý vlhký vzduch z auta vyjsť von.

A ešte jeden tip na okná na záver: Aj tu pomáha utrieť ich zvnútra na to určenými čistiacimi utierkami. Filter, ktorý zanechajú, pomáha zabraňovať roseniu, o ktorom sme viac písali tu.

Čistý a udržiavaný interiér má ešte jeden veľký bonus: až raz budete auto predávať, budúcemu kupcovi sa takáto starostlivosť zapáči a iste vám to s predajom pomôže.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET