ClauWau: Súťaž Santov Clausov vo Švajčiarsku

Vo švajčiarskom zimnom stredisku Samnaum v údolí Engadin začínajú zimnú sezónu vo vianočnom duchu veľkolepo. Už 20 rokov sa tam konajú Majstrovstvá sveta Santa Clausov. Na prelome novembra a decembra sa tu schádzajú nadšenci Vianoc ako súťažiaci alebo diváci.

Foto: Samnau.ch

Táto dvojdňová súťaž, tiež známa ako ClauWau, je sčasti medzinárodná vianočná párty, sčasti alpská športová zmes, no hlavne podujatie, na ktorom sa rozhoduje, kto je ten najlepší Santa na svete. Celá súťaž zahŕňa 32 tímov po štyroch účastníkoch (mužských, ženských alebo zmiešaných). Každý Santov tím sa zúčastňuje piatich podujatí s nádejou, že získa titul a jednu z peňažných cien.

Súťažné disciplíny pre Santov

Foto: Samnau.ch

Vianoce a ani tradíciu Santa Clausa nemôže prerušiť žiadna pandémia, a preto sa aj tento rok odohrali Majstrovstvá sveta Santa Clausov. Úradujúcim šampiónom je tím Teleschmutzli's. Tento titul si vybojovali v piatich tohtoročných disciplínach, ktoré predstavujú Santovu štedrovečernú cestu:

ClauWau

Čo by bol Santa bez čiapky? Tímy v tomto kole vkĺznu pod XXL čiapky a majú za úlohu spoločne po ceste nazbierať darčeky. Žiadny výjazd zo Santovej dielne nemôže byť predsa bez darčekov.

Santova tvorivá cesta

Keď už Santove sane opustia zem a vyberú sa do oblakov, posádka musí byť pri cestovaní z času na čas kreatívna. Tento rok mali tímy za úlohu preukázať aj svoje geografické znalosti.

Santov zjazd

Aby sa zabezpečilo včasné doručenie darčekov, mali by byť prepravované rýchlo. Tímy sa pri tejto úlohe musia vyrovnať s rôznymi dopravnými prostriedkami a veľkosťami balíčkov.

Mikulášska rallye

Na expresnú dopravu posledných darčekov v Samnaun by si Santovia mali poradiť aj s ekologickými snežnými skútrami.

Santova komínová výzva

Vianočné darčeky sa tradične roznášajú komínom. Súťažiaci musia preukázať, akí šikovní sú v tejto úlohe vďaka svojim koordinačným schopnostiam a vyliezť na takzvaný “komín”.

Najvianočnejšia atmosféra

Foto: Samnau.ch

Všetky disciplíny sú sprevádzané vianočnou hudbou a výbornou atmosférou v mrazivom vzduchu. Tak čo poviete, pridali by ste sa aj vy a pokúsili sa vyhrať titul Santa sveta? Takúto zaujímavú akciu nenájdete iba vo Švajčiarsku, ale napríklad aj v americkej Filadelfii, kde sa koná Rad Santa alebo aj beh Santov. Santa Clausov na svete nie je určite málo a ako vidíme, správne vianočné zručnosti má väčšina z nich.

Foto: Samnau.ch

AMI MÉG ÉRDEKELHET