Piate ročné obdobie: oranžéria alebo zimná záhrada

Oranžéria nie je v skutočnosti nič iné ako zimná záhrada na prezimovanie pomarančovníkov a iných citrusov, ako aj ďalších rastlín citlivých na mráz. Dnes má však aj inú funkciu: rozširuje náš životný priestor a umožňuje nám relaxovať v zeleni prírody počas chladných mesiacov.

Foto: Getty Images Hungary

Prvé zimné záhrady, čiže oranžérie, boli postavené v rezidenciách európskej aristokracie, keďže príslušníci šľachty prejavili veľký záujem o tropické a subtropické rastliny a ich plody. V týchto objektoch sa pestovali najmä pomarančovníky a citrónovníky, ale nachádzali sa tam aj rastliny ako figovníky, vavríny, granátové jablká, myrty a oleander – ktoré aj keď sú citlivé na mráz, v zime vyžadujú len nízke teploty.

Zimné záhrady v Európe

Foto: unsplash

Oranžéria Kew Garden v Londýne.

Zachovanie čerstvosti bolo problémom pri preprave južného ovocia z kolónií, takže myšlienka dovážať exotické ovocné stromy prišla už v roku 1600. Prvé zimné záhrady boli postavené v Anglicku v gotickom alebo klasickom štýle, s obrovskými oknami a presklenými strechami. Postupom času sa dostali do módy v celej Európe, slušný šľachtický palác bol nepredstaviteľný bez vykúrenej zimnej záhrady alebo aspoň bez nevykurovanej oranžérie.

Najznámejšou zimnou záhradou bol Krištáľový palác, ktorý navrhol Sir Joseph Paxton a postavili ho pre Svetový veľtrh v roku 1851 v Hyde Parku v Londýne. Neskôr ju rozobrali a postavili na inom mieste, ale v roku 1936 vyhorel. Zimná záhrada v Petrohrade z 18. storočia sa pýšila najväčšou zbierkou exotických rastlín v Rusku. V chladnom Rusku boli obľúbené najmä verandy – teda zimné záhrady z dreva alebo kameňa, pristavané k obytným domom.

Väčšina veľkých zimných záhrad sa dnes nachádza v botanických záhradách. Turistickou atrakciou je aj zimná záhrada Kew Garden v Kráľovskej botanickej záhrade v Londýne, skleník panstva Bouchout v Belgicku, Herbarium Berolinense v Berlíne a obrovská zimná záhrada v štýle Art-Deco bylinárskej záhrady Jardin des Plantes v Paríži.

Čo je zimná záhrada?

Foto: unsplash

Slnečné svetlo prichádzajúce z kupolovej alebo plochej presklenej strechy a veľkých okien oranžérií vytvára v interiéri dostatok tepla aj vtedy, keď je vonku mrazivé počasie. Aj keď sa výklad oranžérie a zimnej záhrady môže v jednotlivých krajinách líšiť, vo všeobecnosti sa dá povedať, že oranžérie sú nevykurované, kým klasické zimné záhrady sú v každom prípade vybavené vykurovacím systémom. Okrem okrasných rastlín tam môžu byť umiestnené aj koreniny a plodiny, dokonca aj teráriá či akváriá, ale nie je nezvyčajné vidieť alebo počuť spievajúce okrasné vtáky vo veľkých zimných záhradách.

Vlastná zimná záhrada? Jednoduchšie, ako si myslíte!

Foto: Pexels

Zimná záhrada je vždyzelenou súčasťou živej prírody, ktorá tvorí prechod medzi záhradou a domom. Každého priaznivo ovplyvňuje kontakt s prírodou, a preto pestujeme rastliny. A ak je miestnosť plná rastlín, účinok môžeme viacnásobne zvýšiť. Najjednoduchší spôsob, ako zväčšiť dom a obytný priestor, je vybudovať zimnú záhradu postavenú k domu, ale môžeme ho vytvoriť aj vstavaním terasy. Môže byť zariadená ako kuchyňa, jedáleň, salónik, kancelária alebo jednoducho miesto odpočinku. Osvetlenie by malo byť navrhnuté tak, aby poskytovalo dostatočné množstvo svetla a príjemnú atmosféru. Najdôležitejšie však je, aby sa v nej cítili príjemne nielen naše rastliny, ale aj my a aby sme si v pohodlí užívali piate ročné obdobie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET