4 veci, ktoré by ste nemali vynechať, keď ste v Košiciach

Druhé najväčšie mesto Slovenska je jedna z najzaujímavejších destinácií, ak neopúšťate krajinu.

Košice

Košice, ako druhé najväčšie mesto na Slovensku, sú jednou z najzaujímavejších domácich destinácií a jednou z najviac podceňovaných destinácií v Európe. Medzi živou históriou a množstvom atrakcií sa zaručene nebudete nudiť.

NAVŠTÍVTE KATEDRÁLU SV. ALŽBETY!

Foto: Shutterstock

Dóm svätej Alžbety v Košiciach je skutočným architektonickým majstrovským dielom a jednou z najvýraznejších pamiatok v meste. Jeho výstavba sa začala v roku 1380, ale v priebehu storočí bol mnohokrát prestavaný a renovovaný. Je najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe a najväčším bohoslužobným miestom na Slovensku s kapacitou približne 5 000 ľudí.

Interiér je rovnako pôsobivý ako exteriér a za 1,50 € môžete vystúpiť na jej severnú vežu. Známa aj ako Žigmundova veža je vysoká takmer 60 metrov a ponúka nádherný výhľad na centrum Košíc.

​POZRITE SI PREDSTAVENIE V NÁRODNOM DIVADLE V KOŠICIACH!

Foto: Shutterstock

Národné divadlo, ktoré sa nachádza v centrálnej časti Hlavnej ulice neďaleko katedrály, je pôsobivým miestom zvonka aj zvnútra. Bolo postavené v roku 1899 a je to bohato zdobená pamiatka, ktorá je stále neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života. Dobrou správou je, že vstupenky na predstavenia sú pomerne cenovo dostupné, už od niekoľkých eur, takže si ľahko urobíte predstavu o divadelnom svete v Košiciach.

​OBJAVTE MIESTNU KÁVOVÚ KULTÚRU!

Slávia je v súčasnosti pravdepodobne jednou z najobľúbenejších kaviarní v Košiciach. Sídli v krásnej secesnej budove a prvýkrát bola otvorená v roku 1900. Jej pohnutá história ju niekoľkokrát preverila, ale pred niekoľkými rokmi bola znovu otvorená a odvtedy je obľúbená u miestnych obyvateľov aj turistov. Interiér je naozaj krásny, a ak sa vám podarí získať miesto pri okne, budete mať pekný výhľad na Hlavnú ulicu a Národné divadlo.

Samozrejme, Slávia nie je jediná dobrá kaviareň v Košiciach: mesto je plné skvelých miest, z ktorých väčšinu nájdete pozdĺž Hlavnej a Hrnčiarskej ulice. Autor My Wanderlust hovorí, že jedným z miest s mimoriadne dobrou atmosférou je Nico Caffe, ktoré je trochu ďalej od centra, ale stále v pešej vzdialenosti.

​NAVŠTÍVTE KUNSTHALLE!

Hoci sa Kunsthalle odporúča predovšetkým milovníkom moderného umenia, je povinnosťou aj pre milovníkov architektúry. Bývalá plaváreň, kedysi jedna z najcennejších budov 20. storočia v Košiciach, bola v roku 1992 zatvorená a istý čas stála prázdna. V roku 2013, keď sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry, ju zrekonštruovali a otvorili nový umelecký priestor, ktorý možno navštíviť aj dnes.

Medzi svetoznámymi umelcami, ktorí už v Kunsthalle debutovali, sú napríklad prvotriedny britský sochár Tony Cragg a zakladateľ op-artu a hydrokinetického umenia, košický rodák Gyula Kosice, ktorý má pred halou aj sochu. Vystavovali tu aj rumunský fotograf Constantin Brancusi a držiteľ Turnerovej ceny Damien Hirst, čo dokazuje medzinárodnú kvalitu tejto inštitúcie.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET