Zoznam vecí, ktoré si z lesa nemôžete zobrať domov

Aby toho nebolo málo, inak je to v bežných lesoch a inak v národných parkoch.

Foto: Unsplash / Steven Kamenar

Počas prechádzok v lese narazíte na mnoho jeho pokladov, avšak nie všetko je dovolené zobrať si odtiaľ preč. Na čo si teda treba dávať pozor?

Parožie

Foto: Unsplash / Jay Heike

Parožie - ilustračná foto

Zbieranie parožia je na Slovensku výslovne zakázané. Parožie, ktoré zvieratá, ako sú jelene či daniele, zhadzujú, je majetkom užívateľa poľovného revíru. Povolenku na zber týchto zhodov môže získať len držiteľ poľovného lístka. Zber parožia bez povolenia je nelegálny a môže viesť k pokute. Tento zákaz chráni zver pred stresom a rušením v období, keď sú najzraniteľnejšie.

Huby a lesné plody

Zber húb a lesných plodov je na Slovensku populárnou aktivitou, avšak existujú pravidlá, ktoré regulujú, koľko a aké druhy je možné zbierať. V národných parkoch a chránených oblastiach môže byť zber obmedzený alebo úplne zakázaný na ochranu biodiverzity a prírodného prostredia. Vo voľne prístupných, hospodárskych lesoch je zber obvykle dovolený v malých množstvách pre osobnú potrebu, avšak zber chránených druhov húb môže byť prísne trestaný.

Nadmerne intenzívny zber lesných plodov môže spôsobiť škody. Poškodzuje nielen rastliny, ale môže mať vplyv aj na zvieratá, ktoré sú na tieto plody priamo odkázané. Preto je zber v chránených oblastiach regulovaný a obmedzený s cieľom ochrániť tieto cenné prírodné zdroje.

Chránené rastliny a živočíchy

Foto: Miloš Peiger / TANAP

Mnohé druhy flóry a fauny na Slovensku sú chránené zákonom. Je dôležité rešpektovať ich prirodzené prostredie a nezasahovať do ich života. Zber akýchkoľvek chránených rastlín, alebo narušovanie životného prostredia živočíchov, môže mať vážne dopady na ekosystém. Ak nie ste odborníkmi, nechajte radšej vždy všetko tak, ako vidíte – a zachyťte to maximálne na fotke.

Fosílie či veľké množstvo dreva

Zatiaľ čo zbieranie malých množstiev dreva pre osobné použitie v rámci rekreácie (napríklad táborák) môže byť povolené, veľké množstvo by malo ostať v lese. Týmto spôsobom zachovávame prírodné prostredie a zdroje pre všetkých.

Lesy a prírodné lokality môžu skrývať historické poklady a fosílie, ktoré sú dôležité pre naše pochopenie histórie a prírodnej histórie. Takéto objekty by mali byť preskúmané a chránené odborníkmi.

Odlišnosti v národných parkoch

V národných parkoch a chránených územiach na Slovensku sa pravidlá týkajúce zberu húb a lesných plodov líšia v závislosti od stupňa ochrany. Vo všeobecnosti je zber lesných plodov povolený iba na vyhradených miestach a pre osobnú spotrebu – ako v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. V ostatných chránených oblastiach môže byť zber húb a lesných plodov obmedzený alebo úplne zakázaný na ochranu prírody.

Aké hrozia pokuty

Foto: Unsplash / Markus Spiske

Ilustračné foto

Ministerstvo životného prostredia upozorňuje, že nelegálny zber lesných plodov, najmä čučoriedok, malín, brusníc, jahôd a húb, môže mať za následok pokutu. Strážcovia prírody a policajné zložky v národných parkoch pravidelne organizujú kontroly proti nelegálnym zberačom. Pokuta za neoprávnený zber môže dosiahnuť až do výšky približne 300 eur v blokovom konaní a až do 3 319,39 eur v správnom konaní. Preto je dôležité dodržiavať miestne nariadenia a zbierať lesné plody iba tam, kde je to výslovne povolené.

V prípade, že máte podozrenie na porušovanie pravidiel zberu v chránených oblastiach, môžete kontaktovať príslušnú správu národného parku, políciu, alebo zelenú linku ministerstva životného prostredia.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET