Čo všetko môžete robiť na Muránskej planine

Táto ešte nie naplno objavená časť Slovenska, súčasť Národného parku Muránska Planina založeného v roku 1997, sa rozprestiera na ploche približne 203 km².

Foto: Facebook Národný park Muránska planina

Je známa svojimi nekonečnými lesmi, krasovými javmi, bohatou flórou a faunou a unikátnymi skalnými útvarmi. Muránska planina je tiež domovom vzácneho endemického kvetu, lykovca muránskeho, ktorý je symbolom parku. Tu je pár tipov, ktoré miesta pri vašej návšteve nevynechať.

Muránska Huta

Ležiaca vo výške 760 m n.m., táto najsevernejšia obec okresu Revúca sa nachádza na hranici Národného parku Muránska Planina. Ponad ňu vedie hlavná cesta z Muráňa na Červenú Skalu. V miestnej časti Predná Hora sa nachádza kaštieľ a lovecký zámoček bulharského cára Ferdinanda Coburga.

Rekreačný areál Predná Hora

Foto: Facebook Rekreačný areál Predná Hora

Medzi Muráňom a Muránskou Hutou sa rozprestiera rekreačný areál s wellness centrom. Nájdete tu bazén s protiprúdom, vírivú rieku, hydromasážnu jaskyňu a rôzne vodné atrakcie. Vo vitálnom svete poteší bylinková a mentolová inhalácia, whirpool, horská sauna a ľadová studňa. Nový Hradný wellness ponúka vírivky, parné sauny, Kneippov kúpeľ a Tepidárium.

Hrdzavá dolina

Národná prírodná rezervácia, ktorá vznikla v krasovom prostredí činnosťou Hrdzavého potoka prepája v dĺžke 8 km Gemer s horným Pohroním. Charakteristický je výskyt kosodreviny aj rastliny menom lykovec muránsky, ktorá je symbolom národného parku. Zároveň sa v doline nachádzajú rozličné jaskynné priestory a kuriózne skalné útvary, ako napríklad veža Tureň alebo Odštiepená skala. Hrdzavou dolinou prechádza z Muráňa turistická značka žltej farby, ktorú možno prepojiť s modrou a červenou vedúcou cez Ľadovú jamu, Poludnicu, Veľkú lúku a Muránsky hrad.

Kaštieľ na Prednej Hore

Postavený bulharským cárom Ferdinandom Coburgom, tento kaštieľ dnes slúži ako liečebňa. Coburg, vášnivý poľovník, si tento kraj natoľko obľúbil, že kaštieľ mal byť jeho zimným sídlom. V poľovníckom zámočku, kúsok od kaštieľa, sa nachádza výstava o jeho živote.

Lúka plná... sysľov!

Muránska Planina má lúku plnú sysľov, ktoré boli premiestnené z letiska v Košiciach, kde predstavovali riziko pre leteckú prevádzku. Dnes tu žijú spokojne, tešia turistov a radi sa nimi nechajú nakŕmiť.

Hrad Muráň

Foto: npmuranskaplanina.sk

Tretí najvyššie položený hrad na Slovensku, postavený v 13. storočí, ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu. Na hrad vedie niekoľko turistických trás, pričom z obce Muráň trvá cesta pešo asi 1:30 hodiny a z Prednej Hory po žltej značke 1:45 hodiny. Autom sa dá dostať na Veľkú lúku, odkiaľ je to pešo asi 45 minút. Cestu vám bude lemovať 14 informačných panelov, z ktorých sa dozviete o prírode Národného parku Muránska planina, ako aj o histórii Muránskeho hradu.


Ešte viac z Muránskej planiny: Únik pred svetom

Obloha plná hviezd

Muránska planina patrí medzi najtmavšie miesta na Slovensku, čo poskytuje ideálne podmienky na pozorovanie nočnej oblohy plnej hviezd. Stačí teda prísť do srdca planiny, ľahnúť si do trávy a zrak zdvihnúť k oblohe. Počas bezoblačnej noci vás zakryjú milióny hviezd.

Huculská magistrála

Foto: huculska-magistrala.webnode.sk/

Muránska planina je známa svojimi polodivokými koňmi. Chov huculských koní tu má dlhú tradíciu. Pre turistov, ktorí chcú spoznať prírodu zo sedla, je sprístupnená Huculská magistrála, ktorá vedie vrchmi a dolinami Slovenského rudohoria a Muránskej planiny. Ak sa teda chcete presvedčiť, koľko pravdy je na tom, že Muránska planina je najkrajšia z chrbta koňa absolvujte tento skvelý zážitok i vy.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET