Čo robiť, keď v zahraničí stratíte doklady

Je to jedna z vecí, na ktorú nechceme ani len pomyslieť. No napriek tomu sa to občas stane a počas dovolenky či pobytu za slovenskými hranicami nám odcudzia alebo stratíme doklady. Čo vtedy robiť?

Foto: Shutterstock

V prvom rade treba nepanikáriť a konať. Dovolenka sa dá plnohodnotne dokončiť, no s miernym zdržaním pri nahlasovaní stratených dokladov a vystavovaní nových. Nahlásenie straty je dokonca pri dokladoch, ako je pas, povinné a keby ste tak neurobili, hrozí vám pokuta až 331 eur. Myslite určite na to, že po nahlásení straty sa doklady stávajú neplatné, a preto ak by ste ich aj neskôr našli, nemôžete s nimi už viac disponovať.

Strata cestovného pasu

Foto: Shutterstock

Ak prídete o cestovný pas, pravdepodobne ste niekde mimo Európskej únie a čaká vás let lietadlom. Mať platný cestovný doklad pred návratom je preto nevyhnutné. Prvý krok je zájsť na miestnu políciu a nahlásiť stratu dokladov. Tam by vám mali vystaviť potvrdenie o tomto nahlásení. Následne si na internete vyhľadajte najbližší zastupiteľský alebo konzulárny úrad Slovenskej republiky. Ak sa v krajine, kde ste, nijaký nenachádza, môžete navštíviť aj ambasádu ktorejkoľvek inej krajinu EÚ. Tam vypíšte žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu. Pomôže vám, ak budete mať so sebou na cestách do rezervy dve pasové fotky vždy so sebou. Po jeho vystavení naň môžete cestovať späť domov, avšak je platný len na túto cestu a po návrate musíte požiadať o vydanie nového plnohodnotného pasu.

Strata občianskeho a vodičského preukazu

Foto: Unsplash

Ak stratíte občiansky preukaz, nahláste jeho stratu na policajné riaditeľstvo v mieste vášho trvalého bydliska a zažiadajte o zrušenie dokladu. Občiansky preukaz sa dá zablokovať aj priamo z vašej strany, no na to, aby ste tak mohli urobiť sami, je potrebné pozmeniť niektoré údaje vopred. Na web stránke ministerstva vnútra nájdete postup, ako na to. Aj v tomto prípade však nahláste stratu miestnej polícii a požiadajte zastupiteľský úrad v danej krajine o radu, ako ďalej postupovať.

Ak medzi stratenými dokladmi máte aj vodičský preukaz, nahláste stratu na dopravnom riaditeľstve policajného zboru, ktorý vám vodičák vydal. Ak musíte ešte pri návrate domov šoférovať, zájdite na miestnu políciu. Tá vám vystaví dočasný doklad. Ten je však platný len pre krajinu, v ktorej sa nachádzate, a tak napríklad pri návrate z Chorvátska vás tento postup čaká niekoľkokrát.

Strata platobnej karty

Foto: unsplash

Ak sa medzi stratenými dokladmi nachádzajú aj vaše bankové karty, ako prvé volajte do svojej banky so žiadosťou o ich zablokovanie. Tu totiž hrozí okamžitá strata peňazí, keďže ten, kto má kartu v rukách, môže bezkontaktne kartou platiť aj bez zadania PIN. A po pandémii sa výška týchto platieb na veľa miestach podstatne zvýšila.

Hoci sa nám na tieto veci vopred nechce myslieť, po strate dokladov vás bude veľmi znervózňovať hľadanie telefónnych čísiel, na ktoré musíte na Slovensko či v danej krajine volať – od zastupiteľského úradu cez políciu až po banku. Preto dobre pripravení cestovatelia majú uloženie týchto čísiel medzi svojou rutinnou prípravou ešte predtým, než vyrazia z domu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET