5 zaujímavých programov v Dubline

V hlavnom meste Írska sa nemôžete nudiť.

Foto: Shutterstock

Nech túžite po rušnom víkende alebo po tichých večeroch plných kultúry, nakupovania a gastronomických zážitkov, Dublin ponúka zo všetkého len to najlepšie.

NÁVŠTEVA TOVÁRNE GUINESS

Foto: Guiness Storehouse

Niet pochýb, že Guiness je najznámejšou značkou Írska, jej história siaha do roku 1759. Práve vtedy si Arthur Guiness prenajal na nie menej ako na 9000 rokov pivovar St. James Gate v Dubline a začal s výrobou špeciálneho tmavého piva. Uplynulých viac ako 250 rokov mu dáva za pravdu. Ak ste v meste, nenechajte si ujsť návštevnícke centrum fabriky, kde spoznáte históriu značky. Vychutnajte si pohár piva v bare Gravity na streche, odkiaľ budete mať mesto ako na dlani.

PHOENIX PARK – DIVOČINA V MESTE

Väčšina veľkých európskych miest má jeden skvelý mestský park. V prípade Dublinu je to Phoenix Park, ktorý je pestrou zelenou lokalitou v zastavanom prostredí. Je to obľúbené miesto miestnych psíčkarov. Nachádza sa zhruba 3 kilometre od centre mesta a pôvodne fungoval ako kráľovský poľovnícky park. Pre verejnosť ho otvorili v roku 1747.

Momentálne je prekvapivo domovom aj stáda jeleňov. Okrem nich tu žijú v pokojnom prostredí aj iné druhy zvierat.

TRINITY COLLEGE

Foto: Trinity College Dublin

Trinity College sa nachádza v centre mesta a jej vydláždené námestia, bohatá zeleň a nádherné budovy určite stoja za prechádzku. Najstaršia univerzita v Írsku navyše ukrýva aj jednu z najslávnejších kníh na svete. V prekrásnej budove Old Library sa nachádzajú státisíce zväzkov, medzi nimi aj slávna Kniha z Kellsu, ktorá pochádza z 9. storočia a je jednou z najdôležitejších jazykových pamiatok Írov.

GEORGE‘S STREET ARCADE – NAKUPOVANIE VO VIKTORIÁNSKOM ŠTÝLE

Foto: George's Street Arcade

Kryté trhovisko z 19. storočia ukrýva rozmanité obchody, kde môžete ochutnať výborné koláče či iné dobroty, alebo si nakúpiť skvelé potreby do domácnosti, písacie potreby či iné remeselnícke výrobky.

Najprv sa pokochajte pohľadom na nezvyčajnú budovu z červených tehál zvonka a potom skočte strmhlav do davu ľudí!

HORSKÁ TÚRA V DUBLINE – AK VÁS LÁKA TURISTIKA

Foto: Dublin Mountains Partnership

Kolektív Dublin Mountains Partnership organizuje prechádzky pre rodiny i náročnejšie horské túry. V rámci bezplatných túr so sprievodcom môžete spoznať hory v okolí Dublinu a objavovať chodníky na turistickej trase Dublin Mountains Way, medzi nimi aj les Tibradden.

Obujte si turistické topánky a pripravte sa: terén môže byť náročný, no pohľad na divokú prírodu určite bude stáť za to.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET