Toto si v zime radšej nechajte v aute

Kým na Slovensku sme si cez Vianoce 2022 „užili“ oteplenie, Severná Amerika zažila najrekordnejšiu zimu, mráz a prívaly snehu v histórii. Jedno je jasné – počasie sa mení rýchlejšie, než sme boli zvyknutí, a preto je na náhlu zmenu počasia dobré byť pripravení. Aj na cestách.

Foto: Shutterstock

Pred Silvestrom a počas prvých dvoch mesiacov roka vyrážajú mnohí na hory, do prírody a na odľahlé miesta za prírodou a športom. Zmena v šoférovaní sa tak nemusí týkať len počasia. Na horách panujú úplné iné poveternostné podmienky a podobne ako počas pešej túry je správne sa na hory vybaviť aj pri výlete autom. Kufor auta určite znesie tieto veci, ktoré by v ňom mali byť počas najchladnejších mesiacov roku.

Výbava na odstránenie snehu a ľadu

Foto: Pixabay

Disponovať kvalitnou škrabkou na ľad a metličkou, s ktorou zmetiete nánosy snehu z auta, je na Slovensku samozrejmosťou. Ideálne je mať kombinovanú škrabku s metličkou, s ktorými dosiahnete na celé okno a auto. Pri náhlom mrznúcom daždi, či pre lepšiu viditeľnosť svetiel, neváhajte mať v aute aj odmrazovací sprej. Pri jeho aplikácii na predné sklo si však dajte pozor – hoci vám rozmrazí vrstvu ľadu, po rozjazde sa vám na chladnom skle budú opäť tvoriť obrazce mrznúceho vzduchu, a preto sa uistite, že máte naplno pustené ofukovanie predného skla a váš výhľad sa nezhorší ani vtedy, keď sa pohnete.

Pre tých, ktorí nemajú radi škrabanie skiel od ľadu, sú tu prikrývky na predné sklo. Stačí ich privrieť do predných dverí po zaparkovaní a pôsobia ako deka, ktorá ochráni sklo pred namrznutím aj snehom. Dnes dokonca existujú aj ochranné vrecká na spätné zrkadlá či stierače.

Veci, ktoré si nechajte v zime v kufri auta

Foto: Pixabay

Teleskopická lopata je možno vec, ktorú roky nepoužijete, no keď ju raz budete potrebovať, oceníte ju zlatom. Nezaberie veľa miesta ani váhy v kufri vášho auta. Podobne je na tom skladateľná deka, ktorá zahreje posádku auta, kým vy budete riešiť zaseknutie v snehu. Na hory si tiež neváhajte zobrať zimné reťaze. Spolu s lopatou budú asi úplne vzadu v kufri, ale sú situácie, obzvlášť v horských oblastiach, kde vám bez nich nepomôže nič.

Medzi veci, ktoré nie sú vyslovene nutné, ale vhodné, radíme štartovacie káble, ťažné lano či kanister paliva. Z očividných dôvodov sa hodia pri „zdochnutí“ baterky, zapadnutí alebo keď zostanete dlho na jednom mieste a palivo budete míňať na teplo v aute. V tomto prípade platí dobré pravidlo, že je vždy vhodné mať v nádrži aspoň polovicu paliva, hoci ste inak zvyknutí jazdiť až nadoraz.

Praktické veci na zimu do interiéru auta

Foto: unsplash

Aj do dvier či priehradiek v aute si môžete na zimu uložiť pár vecí, ktoré oceníte, keď zostanete neplánovane stáť v zime. Medzi ne patrí napríklad baterka. Máme ju síce vždy na mobile, no výdrž jeho batérie môže byť v zime jediné spojenie so svetom. Preto radšej vždy majte extra nabíjací kábel v aute. Rovnako sa hodia aj trvanlivé potraviny s veľkou kalorickou hodnotou – energetické tyčinky, orechy v mede, čokoláda, nápoje. Určite nechcete odchádzať po vyslobodení sa zo zimného uviaznutia hladní ani dehydrovaní.

Bonusom pre dobre pripravených sú zohrievače rúk. Ide o akési vankúšiky, ktoré prelomíte a začnú vyžarovať teplo. Pri práci v mraze vonku, vyhrabávajúc auto alebo pre spolucestujúcich pod dekou prídu veľmi vhod. A pre extra pripravených tu je ešte jeden tip: dajte si do kufra balík cestnej soli alebo ešte lepšie podstielky pre mačky. To druhé váži menej, škatuľka sa v kufri auta stratí, no pomôže vám pri prešmykovaní kolies ako posyp. Cestná soľ sa totiž pri teplotách pod -15 ºC stáva prakticky neúčinnou a na horách sa aj s takýmito teplotami môžete ľahko stretnúť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET