Povinné zastávky v Bordeaux

Bordeaux, šieste najväčšie mesto Francúzska, sa už po stáročia neodmysliteľne spája s vínom, preto nemožno vynechať návštevu château ani múzea vína.

Foto: Shutterstock


Les Bassins des Lumières

Foto: unsplash

Bývalá ponorková základňa z druhej svetovej vojny v severnej časti Bordeaux ponúka od 11. februára vo svojich znovuotvorených priestoroch dve nové výstavy. Jednou je ohromujúca hra svetiel spojená s objavovaním kanálov, budov a námestí Benátok. Druhá približuje život a atmosféru pláží na obrazoch španielskeho maliara Joaquína Sorollu.

La Cité du Vin

Foto: La Cité du Vin

Klenotom mesta je unikátne múzeum vína. Desaťposchodová budova s vežou vysokou 55 metrov ponúka množstvo tematických prehliadok. National Geographic zaradil múzeum medzi najlepšie na svete.

Miroir d'eau

Foto: unsplash

Unikátna atrakcia mesta sa nachádza na námestí Place de la Bourse. Pred sídlom burzy cenných papierov, postavenom v klasicistickom štýle (Palais de la Bourse), a colným múzeom je najväčšie vodné zrkadlo na svete Miroir d'Eau. Na jeho vodnej hladine sa zrkadlia obe majestátne budovy z 18. storočia. V pravidelných cykloch sa voda mení na paru a najväčší tanečný „parket“ na svete. Jedinečnú atmosféru vytvára vodná atrakcia pri západe slnka. Nezabudnuteľná je tiež prechádzka po nábreží Garonny, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu.

Večera v Melodie

Foto: Restaurant Mélodie

V centre mestskej časti Saint-Pierre sa ukrýva reštaurácia s poetickým názvom Melodie. Môžete sa tešiť na špeciality francúzskej kuchyne, ako sú husacia pečeň či plnený husací krk. Sladkou bodkou za tradičným menu je miestny dezert cannelling. Keďže najlepšie reštaurácie bývajú plné, stôl si treba rezervovať v dostatočnom časovom predstihu. Pomôže vám aplikácia La Fourchette. Ak si cez ňu vyberiete menu vopred, zaplatíte o polovicu menej.

Château Pape Clément

Foto: Bordeaux Tourisme

Električkou B sa dostanete až do Pessacu, juhozápadnej štvrte Bordeaux, kde leží vinárstvo Château Pape Clément s malebnými záhradami a vínnymi pivnicami. Cestovanie v čase sa začína medzi sudmi starými desiatky rokov a pokračuje v kaštieli, kde si možno zarezervovať aj ubytovanie. Zariadenie izieb pripomína atmosféru 19. storočia. Ak chcete absolvovať degustáciu vína, stiahnite si aplikáciu Vivino. Na základe podrobného opisu si môžete vybrať z rôznych château a ich ponuky. Aplikácia vám umožní aj nakupovať.

AMI MÉG ÉRDEKELHET