Ako si vybrať správny hotel a odkiaľ sa berú hviezdičky?

Ak chcete mať príjemnú dovolenku, výber správneho hotela nepodceňujte. Možno patríte medzi dobrodružnejšie typy a poviete si: Veď koľko času už strávim v hoteli? Aj tak sa prídem na izbu iba vyspať. Treba mať však na pamäti čistotu a pohodlie, k tomu dobrú sprchu, aby ste sa po celodennom túlaní dobre zregenerovali. Náročnejší musia mať v izbe koberce alebo dobrý wellness, či bohaté raňajky a krásny výhľad.

Foto: Shutterstock

Keď sa už rozhodnete naplánovať si výlet, čaká vás porovnávanie a vyberanie ubytovania. Hotely označované hviezdičkami môžu pôsobiť mätúco a zavádzajúco. Stáva sa, že na rôznych webových stránkach môžete vidieť rovnaký hotel s rôznym počtom hviezdičiek.

Nie je hviezdička ako hviezdička

Foto: Pexels

Hotely nachádzajúce sa v Európe majú iné hodnotenia ako hotely v Spojených štátoch. Hodnotenia hotelovými hviezdičkami majú stále veľkú hodnotu ako všeobecné usmernenie toho, čo môžete od daného hotela očakávať. V Spojených štátoch je päťhviezdičkový systém hodnotenia často používaný nezávislými organizáciami a v Európe hodnotia hotely vládne agentúry a nezávislé organizácie. Jedna hviezdička je najnižšie hodnotenie a päť hviezdičiek znamená najvyššie skóre. Takto si viete vybrať od obyčajnej postele po luxusný zážitok a tiež, o akú úroveň služieb máte záujem. Univerzálny systém hodnotenia však neexistuje, a preto je vždy dobré prečítať si recenzie, aby ste neboli nemilo prekvapení.

Jednohviezdičkový hotel

Foto: unsplash

Hodnotenie jednou hviezdičkou často znamená, že hotel ponúka len základné ubytovanie. Určite sa nemusíte báť, že hotel bude špinavý, neudržiavaný alebo na zlom mieste. Jednoducho to znamená, že sa budete mať kde umyť a vyspať. Zväčša nečakajte možnosti stravovania priamo v hoteli. Vybavenie izby je základné a služby personálu minimálne. Televízor alebo telefón môže, ale nemusí byť súčasťou izieb. Jednohviezdičkové hotely sú zvyčajne v súkromnom vlastníctve a nie sú súčasťou reťazca. Výhodou je ich nižšia cena.

Dvojhviezdičkový hotel

Foto: unsplash

Aj tieto hotely sú zvyčajne cenovo dostupnejšie a sú tiež pohodlné. Ponúkajú základné potreby postele a kúpeľne, niekde aj s televízormi, telefónom či šatníkom. K dispozícii môžu byť aj 24-hodinové služby recepcie, denné upratovanie a samoobslužná možnosť stravovania v hoteli formou kontinentálnych raňajok. Najčastejšími hosťami sú cestujúci, ktorí prechádzajú mestom alebo si mesto prišli pozrieť. Sú súčasťou reťazca hotelových značiek a majú viac recenzií, takže skôr viete, čo očakávať.

Trojhviezdičkový hotel

Foto: Pexels

Tieto hotely majú zvyčajne jedinečné vybavenie a poskytujú kvalitné služby. Ponúkajú dobrú rovnováhu medzi cenovou dostupnosťou a vybavením. Ide zväčša o hotelové reťazce, ktoré sa zameriavajú na štýl spolu s pohodlím. Nie sú extra luxusné, ale hostia vedia, že k základným potrebám dostanú bonusy, ktoré im spríjemnia pobyt. Izby majú kreslo či pohovku, písací stôl a samozrejmosťou je TV s plochou obrazovkou, ktorá ponúka rozšírené balíky kanálov a bezplatné Wi-Fi. Zamerané sú na obchodných cestujúcich, preto sú v blízkosti veľkých miest. Hostia sa môžu zapotiť v posilňovni či oddýchnuť si pri bazéne.

Štvorhviezdičkový hotel

Foto: Pexels

Štvorhviezdičkové hotely sú známe svojou prvotriednou kvalitou a mimoriadnym komfortom. Poskytujú vybavenie, aktivity a doplnky na vytvorenie plnohodnotného zážitku. Tieto zariadenia sú často veľké a nachádzajú sa v turistických oblastiach, najmä v blízkosti pláže alebo veľkých miest. Lobby sú elegantné s nonstop recepciou, vrátnikmi, upratovaním a vlastnou kuchyňou. Môžu disponovať bazénmi, kde dostanete papuče a župan, ale aj tenisovými kurtmi.

Päťhviezdičkový hotel

Foto: Pexels

Päťhviezdičkový hotel poskytuje hosťom bezchybné služby v najmodernejšom zariadení s priestrannými izbami. Nájdete tu prémiové možnosti stravovania a personalizované služby. Samozrejmosťou sú luxusné toaletné potreby, značkové župany a papuče a niekde aj súkromné vírivky. Okrem toho, čo poskytuje štvorhviezdičkový hotel, tu nájdete nepretržitú izbovú službu, parkovanie s obsluhou, kúpele s masérkami, posilňovne s osobnými trénermi, golf, živú zábavu a starostlivosť o najmenších.

AMI MÉG ÉRDEKELHET