Így utazunk a Covid után

Több turisztikai szakember véleményét gyűjtöttük össze, mire számíthatunk a vírus után az utazásokkal kapcsolatban.

Fotó: Getty Images

Mit jósolnak globálisan a turisztikai szektor leginkább érintett szereplői a turizmus jövőjéről? Mi várható az ágazatban? Mikor tér magához az ágazat? Fontos kérdésekre hoztunk szakértői véleményeket, előrejelzéseket, trendeket.

Bár vannak, akik – kötelességből vagy szenvedélyből – a tavaly november-decemberben érvényben lévő korlátozások ellenére továbbra is járták a világot, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 2020. novemberi becslései szerint a nemzetközi turizmus közel 60%-át érintette negatívan a COVID-19, de ez az arány a múlt év végére az előzetes számítások szerint a 80%-ot is elérhette. És mivel a nemzetközi közlekedés tömegessé válása nagyban hozzájárult a járvány világszintű elterjedéséhez, a jövőben számíthatunk az utazási szokások átalakulására.

Szigorodó biztonsági előírások

Ahogy a 9/11-es terrortámadás is alapjaiban változtatta meg a repülés gyakorlatát, valószínűleg a járvány is nyomot hagy majd az életünkön bizonyos biztonsági előírások formájában. Az egészségügyi ellenőrzés, például a lázmérés alapvető lesz a reptereken és a nagyobb állomásokon, de a testhőmérséklet ellenőrzéséhez hozzá kell szoknunk a főbb turisztikai célponton, szállodákban és éttermekben is. Előfordulhat, hogy az utazóknak COVID-tesztet kell végeztetniük, mielőtt külföldre mennek, de a gyorstesztek fejlődésével akár kötelezővé is tehetik az ilyen jellegű ellenőrzést, mielőtt belép valaki egy adott országba. Ha pedig bebizonyosodik, hogy a védőoltás hatásos, akkor lehetséges, hogy az oltási igazolást is magunkkal kell vinnünk az útlevelünk mellett. A Qantas ausztrál légitársaság igazgatója már megemlítette, hogy fontolgatják: járataikra csak az oltás igazolása mellett lehet majd felszállni.

Lesz fapados repülés?

Fotó: Unsplash

A fapados légitársaságok szinte biztos, hogy lépéskényszerbe kerülnek: eddig ugyanis azért tudtak olyan olcsó jegyeket ajánlani, mert a lehető legtöbb ülőhelyet zsúfolták be a repülőgépekbe. Azonban a távolságtartási normákat valószínűleg továbbra is betartatják majd a tömegközlekedésben, ami az utasok számának csökkenését és így jó eséllyel az árak növekedését is magával hozza majd. A sorok hosszabbak lesznek a reptereken, és a becsekkolás is több időt vesz majd igénybe. De a takarítás és a fertőtlenítés szigorán sem fognak még jó ideig lazítani, ahogy egyelőre a maszkok is velünk maradnak a tömegközlekedési eszközökön. Előfordulhat az is, hogy korlátozni fogják a repülőkön és vonatokon nyújtott szolgáltatásokat, ezzel is csökkentve a fizikai kontaktus lehetőségét. Csak előre csomagolt élelmiszereket szolgálnak majd fel, és nem osztanak takarókat, fülhallgatókat, újságokat, valamint beszüntethetik az ajándékvásárlást a gépeken.

Az Eurostat adatai szerint 2019 azonos időszakához képest 2020 második negyedévében Európában a légi személyszállítás forgalma átlagosan 97%-kal esett vissza.

Kevesebb, hosszabb, „mélyebb” utazás

A CN Traveller és a National Geographic előrejelzései szerint a pandémia ráébresztette az emberiséget arra, hogy az utazás nem jog, hanem kiváltság, és ezután jellemzőbbek lesznek a ritkább, de hosszabb, és alaposabban megtervezett utazások. A biztonság és a fenntarthatóság fontos szempont lesz, így az olyan zsúfolt turistamágnesek, mint például a velencei Szent Márk tér, veszíteni fognak a népszerűségükből. Ellenben felértékelődnek a kisebb és kevésbé ismert célpontok, jobban eloszlatva a „turisztikai terhelést" az egyes országokban. Ahelyett, hogy rohamlépésben pipálnánk ki a híres látnivalókat, a lassabb, kevésbé stresszes utazási stílus válhat népszerűvé, amely során jobban elmélyedhetünk a helyi kultúrában. Jobban fogjuk értékelni az otthonunkhoz közeli úti célokat, és a tömegeket befogadó hotelek helyett a kisebb szállásokat. Egyes szállások, ahogy arra Svájcban már van is precedens, karanténszolgáltatást is nyújtanak, ahol orvosi felügyelet mellett lehet átvészelni a megbetegedést.

2020-ban a világ légitársaságainak összesített vesztesége 84,3 milliárd dollár.

​Néhány adat a szállodák kihasználtságának visszaesésére 2020 első negyedévéből:

  • Olaszország -96%
  • Kína -68%
  • Nagy-Britannia -67%
  • USA -59%
  • Szingapúr -48%

6 növekvő trend

Fotó: Unsplash

Az Euronews a 2020 utáni utazási trendekkel foglalkozó kiadványában hat növekvő tendenciát emelt ki, amelyek jellemezni fogják a jövő kirándulásait:

1. Elvonulás a vadonba
A több hónapos szobafogság után az emberek ki lesznek éhezve a tágas, nyitott terekre és a zavartalan égboltra, ezért a hátizsákos, természetközeli túrák népszerűsége tovább fog növekedni. Ennek ideális célpontjai lesznek a nemzeti parkok, „csillagos égbolt parkok" és a természetvédelmi területek, illetve azok a mindentől távoli térségek, amelyek a mögöttünk álló, szélsőséges médiahírektől zajos év után csendet és nyugalmat nyújtanak.

2. Ökoturizmus
A bolygó iránti felelősség növekedésével várható lesz az ökoturizmus további térnyerése, mivel az utazóknak fontos lesz, hogy az utazásaik minél kisebb ökológiai lábnyommal járjanak. Azok a helyek jutnak majd előnyhöz, amelyek fenntartható módon működnek, és különböző zöld tanúsítványokkal rendelkeznek. Várhatóan egyre népszerűbb lesz a kultivakáció, vagyis hogy a meglátogatott vidéken a szállás és ellátás fejében besegítünk a vendéglátó gazdaságában.

3. Wellness utazások
2021-től arra számíthatunk, hogy a strandolók a napágyat és a koktélokat jógamatracra és kókuszvízre cserélik. Akkor is, ha a látogatók nem kifejezetten méregtelenítő élményért utaznak, olyan pihenést szeretnének foglalni, amely után jobban érzik magukat, mint amikor elindultak. A helyi gyógyvizek, a speciális kezeléseket nyújtó gyógyüdülők, a tiszta levegőjű hegyi települések népszerűsége növekedni fog, a Global Wellness Institute szerint a wellnessturizmus 2022-re a globális utazások 18%-át fogja kitenni.

4. Lakókocsis felfedezések
Ahogy a repülőterek és a tömegközlekedési eszközök egyre zsúfoltabbá válnak, előtérbe kerülnek a körutazások. Egy autó, kerékpár vagy lakókocsi segítségével több érdekes úti célt is fel lehet fedezni egy vakáció alkalmával. Arról nem beszélve, hogy miközben úton vagyunk, kerüljük az idegenekkel való kontaktust.

5. A helyi közösségek valódi megismerése
A filterek korában a valódiság szerepe felértékelődik, és az utazások során értékesebbek lesznek azok az élmények, amelyek a helyi lakosok, közösségek és az adott táj valódi arcának megismerésével járnak. Vásárlásaikkal az utazók a helyi termelőket és kisvállalkozásokat támogatják, így a turizmus pozitív hatást gyakorol a térség fejlődésére.

6. Digitális nomádok
A munkát a szabadidővel ötvözők száma a home office elterjedésével növekedni fog, ezért népszerűek lesznek azok az úti célok, amelyek a kellemes természeti környezetet és a megfizethető szállást stabil wifivel ötvözik. A vakáció fogalma átalakul, és jellemzőbbek lesznek a hosszabb, akár több hónapos elvonulások különböző országokba. Thaiföldön, a Bermudákon vagy Barbadoson egyre gyakoribbak azok a szálláshelyek, amelyek három hónapos csomagokat ajánlanak pálmafák között felszerelt munkaállomásokkal az egzotikus környezetben dolgozni vágyóknak.

A Pacific Asia Travel Association szerint a jövőbeli utazókat valószínűleg az olyan célpontok fogják vonzani, amelyek tiszták, egészségügyi szempontból is biztonságosak, és viszonylag jól kezelték a járványt. Azok az ázsiai országok például, amelyek gyorsan leszámoltak a járvánnyal, helyzeti előnyhöz jutnak azokhoz az országokhoz képest, ahol nem sikerült kordában tartani a betegséget.

AMI MÉG ÉRDEKELHET