Két napig virágzik a cseresznyefa Japánban

A sakurára mindenki a rózsaszín fákhoz zarándokol.

Fotó: Shutterstock

A cseresznyefa virága a japán kultúra egyik legfontosabb szimbóluma, a nemzet jelképe, így azt sem nehéz elképzelni, hogy komoly meteorológiai elemzések készülnek tavasszal, hogy melyik lesz az a pár nap, amikor a fák teljes pompájukban láthatóak.

Bárhol jársz Japánban – legyen az Kiotó, Oszaka vagy Tokió – nagyon nagy várakozás előzi meg a tavasz ünnepét, a cseresznyefák virágzását. A hanami szó szerint a cseresznyevirágok bámulását jelenti, de valójában ez egy kulturális, spirituális ünnep a japánoknál. A cseresznyefa virágzása március végén kezdődik és május elejére végigér Japán minden szegletén, így végighullámzik az egész országon, és mindenhol nagyon várják.

2 nap csoda

Ma a rügyfakadás és az elvirágzás között mindössze egy hét telik el, ebből maximum 2 napig látható a teljes, virágba borult fa, persze ha van egy szeles vagy esős nap azon a héten, a virágzás lerövidül. Az időjósokra szegeződik minden figyelem, hogy megmondják, mikor hova érdemes menni, hogy lássuk ezt a sakurát. A virágzás nemzeti ünnep, amikor mindenki a szabadban van, piknikeznek, sétálnak a szép fák árnyékában, és élvezik a látványt. A nappali virágünnep a hanami, az éjszakait pedig a jozakurának nevezik – ekkor lámpásokkal világítják meg a fákat.

Többezer fa egy helyen

Fotó: Shutterstock

A Mjógi-hegy lábánál található a Sakura no Sato Park, amelynek területén több ezer cseresznyefa áll, így abban a pár napban, amikor zajlik a virágzás, elképesztő látványt nyújt a táj – éppen ezért sok a látogató is.

Miért lett szimbólum?

A cseresznyevirágzás a mulandóságot jelképezi, ami egyszerre vidám és melankolikus érzelmet vált, ezen kívül a sakura tavaszi megújulás szimbóluma is. A japán mentalitáshoz az is hozzátartozik, hogy figyelnek a természetre, értékelik és magasztalják minden rezdülését, a legapróbb természeti csodákat, változásokat is tiszteletben tartják. A cseresznyevirág a szeretet és a szerelem kifejezésének eszköze is, ugyanúgy jelen van az esküvőkön és a temetőkben is – mint mindenben, ebben is jelen van a kettősség.

Ha legalább annyira odavagy a cseresznyevirágokért, mint a japánok, akkor kukkantsd meg a galériát is!

Az idei cseresznyefa-virágzás képekben:

Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


AMI MÉG ÉRDEKELHET