A Maldív-szigetek látványos tengere valójában nem is létezik

Maldív-szigetek

A népszerű csillagtenger turisták tömkelegét vonzza a Maldív-szigetekre, de a látványos jelenség földrajzilag nem létezik.

A Maldív-szigetek partjainál az Indiai-óceán az éjszakai sötétben kéken ragyog, és olyan látványt nyújt, mintha a csillagok a vízbe hullottak volna az égből, a part mentén fényesen megvilágítva a nedves homokot.

Sok turista ezt a foszforeszkáló látványt keresi a Maldív-szigeteken, amely olyan, mintha azok az éjszakai égbolt tükröződései lennének.

Az internet tele van a „csillagok tengerének" nevezett jelenségről készült képekkel, de kevesen tudják, hogy pontosan hol található, mivel az egy kémiai reakció, így nem egy konkrét helyszínen keresendő.

www.instagram.com

Lauren Arthur tengerbiológus a BBC-nek elmondta, hogy a varázslatosnak tűnő fények az óceán áramlataiban élő biolumineszcens planktonoktól származnak, melyek csak akkor világítanak, ha mechanikai hatás vagy nyomásváltozás éri őket.

Leggyakrabban a nagyobb hullámok következtében csapódnak a partra, az erőteljes sodródás következtében pedig foszforeszkáló fényt bocsátanak ki, ezért kéken csillognak a vízben és a parthoz közeli homokban.

A biolumineszcencia olyan kémiai reakció, amely során látható fény keletkezik, a plankton pedig a mozgásukat irányítanai nem tudó, mikroszkopikus organizmusok gyűjtőfogalma, melyek csak lebegnek az áramlatokkal. Nem mindegyik plankton biolumineszcens, csak bizonyos fajok képesek a világításra.

További csodás tengerpartok: 5 tengerpart a világban, ahol nem a megszokott fehér homok vár

www.instagram.com

A szakértő megfigyelései szerint, ha valaki mindenképp részese szeretne lenni a csillagtenger látványának, akkor ő a délnyugati monszun idején — azaz április és október között — utazzon a szigetre.

Ekkor az áramlatok délnyugatról északkelet felé terelik a planktonokat, így egy kis szerencsével ekkor valóban szemtanúi lehetünk Maldív-szigetek legnépszerűbb látványosságának.

AMI MÉG ÉRDEKELHET