Őszi zöldségkavalkád a tányérunkban

Egészséges, finom és egyszerű? Hajrá!

Fotó: Shutterstock

Ha csak kevés időnk van, de egy gyorsan kifőzött tésztánál mégis kreatívabb ételre vágyunk, a cukkinire, a padlizsánra és a sütőtökre mindig számíthatunk. A belőlük készített ételek nemcsak finomak, hanem igen mutatósak is, ráadásul rendkívül egészségesek!

A sütőtököt bátran vásárolhatjuk szeptembertől egészen januárig, igazi vitaminbomba. Magas A-, B-, C- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, emellett gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása is van. A konyhában sokféle módon felhasználhatjuk: italok, köretek, levesek, sós és édes ételek is készíthetők belőle.

A cukkini – akárcsak a sütőtök – szintén a tökfélék családjába tartozik. Hosszúkás, zöld, sárga, csíkos változatai is vannak, amelyek főzve, párolva, sütve egyaránt ízletesek. Antioxidáns anyagai kimutatható módon csökkentik a káros sejtmutációk előfordulását.

A padlizsánt tojásgyümölcsnek vagy törökparadicsomnak is nevezik. Nagyon gazdag ásványi sókban, valamint C- és A-vitamint is tartalmaz. Igazi jolly joker a konyhában, mivel ezerféle fogást varázsolhatunk belőle. Sütve, töltve, párolva is kiváló, de krémek és saláták készítéséhez is felhasználhatjuk.

​Sült cukkinicsíkok görögösen

Fotó: Shutterstock

A cukkinit megmossuk és a lehető legvékonyabb csíkokra vágjuk (legcélszerűbb a krumplihámozó használata). A vékony cukkiniszeleteket egy tálba tesszük, meghintjük sóval, olívaolajjal, simaliszttel és kukoricaliszttel, és ízlés szerint tehetünk hozzá fokhagymaport is. Jól összekeverjük, hogy a liszt mindenhol befedje a csíkokat. Egy serpenyőben olajat hevítünk. A cukkinicsíkokat jeges vízbe mártjuk és egy serpenyőben forró olajban rövid idő alatt megsütjük. Az elkészült cukkinit papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla. Chips helyett is fogyasztható.

Fokhagymás cukkinipuffancs

Fotó: Shutterstock

A cukkinit megtisztítjuk, a keményebb magokat eltávolítjuk, és lereszeljük. Megszórjuk sóval, és félretesszük, amíg levet ereszt. A cukkinit kifacsarjuk, majd ízesítjük borssal, zúzott fokhagymával és tojással. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukkinis masszához adjuk és jól összedolgozzuk. A forró olajba két kanál segítségével kis adagokat teszünk, és közepes lángon szép barnára sütjük, miközben többször megforgatjuk. A kész puffancsokat konyhai papírtörlőre tesszük. Tejfölös mártogatóssal kínáljuk.

​Joghurtos padlizsánkrém

www.youtube.com

Így készítik Székelyföldön a padlizsánkrémet

A padlizsánokat megmossuk és héjastól 200 fokon megsütjük. A megsült padlizsánokat meghámozzuk, a belsejét egy tálba tesszük. Adunk hozzá fokhagymát, mustárt, majonézt, pépesített vöröshagymát, olajat és joghurtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jó alaposan összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A padlizsánkrémet pirított kenyérszeletekkel tálaljuk, de mártogatósnak is tökéletes.

​Sütőtökös keksz

Fotó: Shutterstock

Egy tálba lisztet szitálunk, majd hozzáadjuk a fahéjat, szerecsendiót, szódabikarbónát, sót és a kókuszreszeléket. A barna és a kristálycukrot kikeverjük az olvasztott vajjal, hozzákeverjük a tojást végül a sütőtökpürét. A püréhez a tököt megtisztítjuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és közepes lángon puhára főzzük. A vizet leöntjük róla és simára turmixoljuk, ízlés szerint fűszerezzük. A lisztet és a sütőtökös masszát összekeverjük, és fóliával lefedve egy órára a fagyasztóba tesszük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a masszából kanállal kis halmokat rakunk rá. A kekszeket előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Forró csokival tálalva egyenesen mennyei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET