A legédesebb aszalt gyümölcs

A bibliai datolya.

Fotó: Shutterstock

Mit tegyünk, ha finomat és édeset ennénk, de lehetőleg még egészséges is legyen? Válasszunk természetes alapanyagokat, mint például az aszalt gyümölcsök, melyek közül a legédesebb a datolya!

A füge és a gránátalma mellett

a datolya az egyik legősibb, már a Bibliában is említett gyümölcs.

A Közel-Keleten őshonos datolyapálmát a kutatások szerint már i.e. 6000 körül termesztették, és onnan jutott el Nyugat-Ázsiába, Egyiptomba, Indiába és Dél-Európába.

A datolyapálma fenséges növény, az élet fájának, áldott fának is nevezték, mivel a növény szinte minden része felhasználható valamire. A fa hosszúkás, húsos és édes termése a datolya, mely ősidők óta fontos táplálék – nemcsak nyersen, hanem szárítva is fogyasztották. Nagy előnye, hogy sokáig eláll, ezért az utazók kedvenc csemegéje volt. Régóta ismert a fájdalomcsillapító hatása, magas vastartalma pedig stabilizálja a vérnyomást. Bőven található benne magnézium, kálium, kalcium, különféle aminosavak és foszfor. A vitaminok közül az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin dominál, viszont koleszterin-, zsír- és nátriummentes. Önmagában fogyasztva is mennyei, de felhasználhatjuk ételek és sütemények elkészítéséhez is.

Datolyás csirke almakockával

A felkockázott csirkemellet megsózzuk, és kevés olajon megpirítjuk. A kimagozott datolyát vízben megfőzzük. Ha megpuhult, hozzáadunk egy kevés erdei gyümölcsös dzsemet, csipetnyi őrölt fahéjat és egy nagyon kevés őrölt borsot. Jól összekeverjük, és belekeverjük a megtisztított és felkockázott almát is. Végül hozzáadjuk a megpirított csirkemellet is, és némi vörösbor társaságában még pár percig forraljuk. Főtt tésztával, rizzsel vagy burgonyával tálaljuk.

Fotó: Shutterstock

Datolyapalacsinta

A kimagozott datolyát apróra vágjuk. A tojássárgákat kikeverjük a sóval, citromlével, reszelt citromhéjjal, olajjal, tejjel és a liszttel, végül annyi vizet öntünk hozzá, hogy egy kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. Az így kapott masszához hozzáadjuk az apróra vágott datolyát, és olajjal vagy vajjal kikent palacsintasütőben palacsintákat sütünk belőle. Még melegen megszórjuk vaníliás cukorral elkevert porcukorral és feltekerve vagy négybe hajtva tálaljuk.

Datolyás csokiturmix

A datolyát kimagozzuk és apróra vágjuk. Egy lábasban megmelegítjük a tejet, amihez hozzáadjuk a kakaót, a datolyát és felforraljuk. A felforralt tejet turmixgépbe öntjük, és simára dolgozzuk. A csokiturmix állaga finom krémes lesz a datolyától, amelynek az aromája egyébként is kiválóan illik a kakaóhoz. A kész turmixot poharakba töltjük, megszórjuk csokireszelékkel, és forrón tálaljuk.

Fotó: Shutterstock

Csokis-datolyás muffin

A datolyát kimagozzuk és apróra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, őrölt szegfűszeggel és fahéjjal. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a gőz felett felolvasztott csokit és vajat, végül belekanalazzuk a lisztes keveréket is a tejjel felváltva. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük és óvatosan a masszához adjuk. Végül belekeverjük a datolyát is. A masszát papírral kibélelt formákba adagoljuk és előmelegített sütőben megsütjük.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET