Destinácie pre milovníkov mačiek

Trávite veľa času sledovaním roztomilých mačiatok na internete? Tak neváhajte si navštíviť krajiny, kde mačky žijú ako v raji!

Foto: Unsplash / Nathalie Jolie

Pamätáte si na rozprávku „Pa a Pi“ z Mačacej planéty, ktorej úvodnú znelku naspievala Marika Gombitová? Výprava vesmírnych mačiek je samozrejme fikcia, ale je realitou, že mačky tu na Zemi majú svoje vlastné mesto a ostrov. A čo by mohlo dokázať nadpozemské schopnosti mačiek lepšie ako to, že kedysi ich uctievali ako bohov...

Largo di Torre Argentina – Rím, Taliansko

Foto: Unsplash / Gabriela Claro Marino

Largo di Torre Argentina

Do Ríma sa nehrnú iba turisti – mačacia populácia hľadá tiež útočisko v starovekých ruinách večného mesta. O tieto mačky sa v priebehu dlhých rokov starali „gattare“ (tzv. mačacie dámy), až do zriadenia útulku na námestí Largo di Torre Argentina, kde sa nachádzajú vzácne pozostatky viacerých chrámov a budovy senátu, kde bol zavraždený Julius Caesar. A tak sa návštevníci majú príležitosť súčasne vyjadriť svoju lásku k mačiatkam a obdiv k rímskej histórie. Mačacia kolónia je chránená, na základe rozhodnutia úradov mačky sa považujú za „tiché strážkyne pokladov“.

Mačacie mesto Kuching – Borneo, Malajzia

Kuching – predtým nazývaný Sarawak – v preklade znamená „Mačacie mesto“, ktoré je plné od pôsobivých pamiatok a pouličného umenia až po architektúru s mačacou tematikou. V meste sa nachádza Múzeum mačiek, ktorého budova bola postavená v štýle vesmírnej lode, a ktoré sa zaoberá s históriou mačiek. Tu nájdete napríklad jediný vypchatý exemplár Felis badia, najvzácnejšej mačky na svete, ktorá žije v džungli Bornea.

Foto: Unsplash / S. Ratanak

Kuching

Ostrov mačiek – Tashirojima, Japonsko

Pri východnom pobreží Japonska sa nachádza „Mačací ostrov“ Tashirojima, kde je značná prevaha mačacích obyvateľov. V strede ostrova sa nachádza mačacia svätyňa Nekojinja a 51 kamenných pomníkov v tvare mačky. Psov na ostrov je zakázané priniesť. Mačky dovážali námorníci proti hlodavcom a miestni obyvatelia ich nielen obľúbili, ale aj veria, že kŕmenie mačiek prinesie bohatstvo a šťastie. Je v tom kúsok pravdy: Tashirojima je obľúbenou turistickou destináciou – len ťažko nájdete iné miesto na svete, kde by ste si mohli kúpiť toľko mačacích suvenírov.

Egypt – kult mačacej bohyne

V Egypte turisti vyhľadávajú skôr pyramídy, ale zaujímavými atrakciami sú aj mačacie múmie a kult bohyne mačiek Bastet. Kto je Bastet? Je jednou z najdôležitejších bohýň staroegyptskej mytológie. Spočiatku bola zobrazená v podobe leva, potom mačky. V starovekom Egypte boli mačky veľmi rešpektované, pretože ich hlavnou korisťou boli hlodavce, ktoré šírili choroby a mohli spôsobiť problémy v skladoch obilia, a tiež preto, že zabíjali okrem hlodavcov aj hady. Bastet bola aj pani Východu, bohyňa vychádzajúceho slnka, posvätné vševidiace oko. Jej ochranu a požehnanie hľadali aj faraóni, aj obyčajní ľudia, ktorí verili, že mačky sú stelesnením bohyne.

Foto: Unsplash / Spencer Davis

Egypt - ilustračná foto

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET