A pozsonyi csúcsok királynője: a Dévényi-tető

Történelmi helyszín, a pozsonyiak kedvelt kirándulóhelye, természetvédelmi terület, a Natura 2000 európai ökológiai hálózat része. Tudj meg többet Dévényi-tetőről!

Fotó: Shutterstock

A Morva és a Duna összefolyásánál, Dévénytől északra, Dévényújfalutól délre és Pozsonyhidegkúttól nyugatra találjuk Pozsonyban a dimbes-dombos Szlovákia utolsó végvárát. A Dévényi-tető (Devínska Kobyla) nemzeti tájvédelmi terület, s a fővárosban élők kedvelt kirándulóhelye az itteni kilátónak és a természetnek köszönhetően. Íme, néhány érdekesség a Dévényi-tetőről.

Hogyan formálta az idő és az ember a Dévényi-tetőt?

A Kárpátok vonulatának ezt a nyugati kiszögellését évmilliókkal ezelőtt tenger borította. A tájat és a mészkősziklás partvidéket az erózió alakította, dolomitok és mészkőtömbök alakultak itt ki. A terület már az újkőkorszakban lakott volt, a bronzkorban pedig erre vezetett a Borostyánút. A kelták komoly erdőirtást végeztek itt, a rómaiak pedig szőlőt ültettek. A csúcs stratégiai elhelyezkedésének és az innen nyíló kilátásnak köszönhetően a Nagymorva Birodalom idején szláv erődítmény volt itt, de a hely fontos szerepet vállalt Nagy-Magyarország történelmének alakulásában is. Tanúja volt a török támadásoknak, a német gyarmatosításnak és a napóleoni háborúknak.

Egyedülálló helyszín

A botanikusok hosszú ideje figyelmeztetnek az itteni melegkedvelő növények védelmének szükségességére. Az itteni flóra nagyon ritka és törékeny. A növényvilág diverzitása gazdag rovar biotopot eredményez, ami vonzza a madarakat és a kétéltűeket, azok pedig a ragadozómadarakat. A természet tökéletes harmóniában működik, csak az ember ne nyúljon bele túlságosan... A nyári hónapokban ritka orchideafajokban vagy különféle lepkefajokban gyönyörködhetünk. A rezervátum állatvilága is nagyon sokszínű, a sünöktől a rókákon át a ritka hüllőkig sokféle faj él itt.

A Sandberg és a paleontológia

Fotó: Devinskakobyla.sk

A Sandberg egykor tengervíz mosta partvidéke gazdag paleontológiai lelőhely. A legrégibb geológiai rétegek több mint százmillió évesek. Olyan tengeri élőlények fosszíliái rejtőznek itt, amelyek évmilliókkal ezelőtt éltek, amikor ez a terület még tengerfenék volt. A legjelentősebb leletek közé tartoznak a cápafogak, csigák, tengerisünök, kagylók, fókacsontok, illetve harmadkori bálnák csontjainak maradványai. Találtak itt orrszarvú-, medve- és masztodoncsontokat is. Minderre a dévényújfalui téglagyár számára bányászott homok kitermelése során derült fény.

Távol a város zajától

A Dévényi-tető természetvédelmi terület ideális helyszín mindazok számára, akik szeretnének kicsit elmenekülni a város zajától. A hely alkalmas csendes kikapcsolódásra, de turistaösvények és bicikliutak is vezetnek erre. Jó idő esetén a csúcsról nemcsak egész Pozsonyt, hanem az osztrák Alpokat is látni. A dévényújfalui Április 6. térről elsétálhatunk Dévénybe (nem egészen öt kilométer) vagy a Wait kőfejtőhöz (három kilométer). Dévényújfaluból az 514 méter magas Dévényi-tetőre szintén három kilométeres út vezet. Az átkelések kedvelőinek a Dévényből Pozsonyhidegkútra vezető hat kilométeres túrát vagy a Dévényújfaluból a károlyfalui állatkerthez vezető nyolc kilométeres átkelést ajánljuk. Minden helyszínre kényelmesen eljutunk városi tömegközlekedéssel is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET