Befejeződött a felújítás: végre ismét látogatható Dévény vára

Megérte rá várni.

dévény vára felülnézetből

A Pozsony belvárosától alig 10 kilométerre fekvő, festői szépségű várat utoljára 1980 környékén újították fel. Az akkori módosítások jó pár évtizedig állták a sarat, azonban 2021-re elkerülhetetlenné vált egy újabb renováció. Ez idén szeptemberben befejeződött, így a főváros egyik legkedveltebb látnivalója végre ismét nyitva áll a látogatók előtt. Mutatjuk, miért érte meg két évet várni erre.

Az évtizedekkel ezelőtti munkálatok ellenére Dévény várán 2021-ben már végleg meglátszott az idő vasfoga, ezért akkor egy nagyobb szabású renovációs terv került az asztalra. A klasszikus értelemben vett, állagmegőrző felújítási munkák mellett más, talán látványosabb változások is végbementek az elmúlt két évben.

Fotó: Unsplash

Dévény vára

A várrom teljes akadálymentesítése mellett egy vadonatúj infonavigációs rendszert is kifejlesztettek, többnyelvű táblákkal és megújult, sokkal átláthatóbb és informatívabb térképekkel, szóval már egész biztosan nem fogunk elkeveredni.

Végre több pihenőzónát is kialakítottak – talán ezek hiányoztak a legjobban a felújítás előtt. A részben fedett pavilonok nyáron kellemes árnyékot biztosítanak majd kirándulás közben, és különböző workshopokat, csoportos foglalkozásokat is szerveznek majd itt a jövőben.

Bár a renováció elsősorban a látogatói élmény javítását célozta meg, a vár gazdag múltjából adódóan természetesen rengeteg régészeti lelet is napvilágot látott a munkálatok közben. Többek között számos sírhelyet találtak, ezek közül némelyik az időszámításunk előtti 6. századból származik.

Fotó: Shutterstock

A Morvára és a Dunára nyíló panoráma a várból

A főszezonban, április és október között egy felnőtt belépőjegy 8 euróba kerül majd, télen viszont ennek a feléért látogathatjuk meg a frissen renovált várat.
AMI MÉG ÉRDEKELHET