Diaľnice na Slovensku: čo nové nás čaká v roku 2024

Čaká nás významný posun v cestnej infraštruktúre?

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Rok 2024 prináša sľubné vyhliadky na dokončenie a rozšírenie niekoľkých kľúčových úsekov diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku. Výstavba, ktorá prebieha a plány, ktoré boli oznámené, sľúbujú nielen zlepšenie plynulosti dopravy ale aj zníženie dopravnej záťaže pre miestnych obyvateľov.

Severná diaľnica D1 aj napojenie D1 a D4 (obchvat Bratislavy)

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Križovatka D1 a D4

Hlavnými bodmi záujmu sú úseky D1, predovšetkým tunely Čebrať a Višňové, ktoré by mali byť dokončené do roku 2025, čo výrazne skráti cestu z Košíc do Bratislavy.

Ako sme už informovali, diaľničiari začali aj rozsiahle práce, ktorých výsledkom by malo byť napojenie D1-ky pri Bratislave na jej obchvat a D4-ku. Hoci na určité obdobie sa bude jazdiť v zúžených pruhoch a tam pozor aj na úsekové meranie rýchlosti, v konečnom dôsledku by si hlavné mesto malo oddýchnuť od tranzitujúcej dopravy, ktorá ho dnes pretína doslova jeho stredom.

Diaľnica D3

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Výstavba privádzaču D3

Okrem pokračujúcej výstavby a dokončenia súčasných projektov sa plánuje aj začatie nových úsekov. To zahŕňa aj strategický privádzač z Kysuckého Nového Mesta k budúcemu úseku D3 medzi Žilinou a Kysuckým Novým Mestom, ktorý by mal byť dokončený v roku 2025.

R1-ka smerom na Horehronie

Rovnako, výstavba ďalšej etapy rýchlostnej cesty R1 od Banskej Bystrice smerom na Slovenskú Ľupču posunie región bližšie k rýchlejšiemu spojeniu so zvyškom krajiny.

Prečítajte si aj: Dočkáme sa posledného chýbajúceho úseku D1?

Rýchlostné cesty R2, R3 a R4: Košice, Prešov aj Orava

Pokračovať bude výstavba 14-kilometrového juhovýchodného obchvatu Košíc medzi Košicami-Šacou a Košickými Oľšanmi na rýchlostnej ceste R2. O niečo severnejšie, v Prešove, pokračujú po otvorení prvej etapy severného obchvatu mesta práce na druhej etape, ktoré by sa mali ukončiť v roku 2027.

Prečítajte si aj: Zelená východným obchvatom – dočkajú sa Prešov aj Sabinov

Na Orave sa snáď podarí dokončiť aj omeškaný úsek R3-ky, kde päť a pol kilometrový úsek medzi Tvrdošínom a Nižnou tiež uľaví miestnym obyvateľom od masívnej tranzitnej dopravy.

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Vizualizácia obchvatu R3

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET