Jogosítvány kizárólag a mobilon? Két év múlva valósággá válhat

Hamarosan Szlovákia lakosai számára is egyszerűbbé és biztonságosabbá válik az utazás Európában. Az Európai Unió ugyanis a digitális pénztárca bevezetését tervezi, amely a jogosítványokat is magában foglalná – a kísérleti projekt Párizsban valósul meg.

Fotó: Shutterstock

A POTENTIAL elnevezésű konzorcium már elkezdett dolgozni az Európai digitális identitás megvalósításán. A projektnek 2025-ben kellene teljes mértékben felfutnia. A cél, hogy megfelelő jogi keretek mellett létrejöjjön az EU valamennyi államában kölcsönösen elismert nemzeti digitális pénztárcák rendszere. Ezek minden hivatalos irat tárolására alkalmasak lesznek, legyen szó a jogosítványokról vagy épp a születési anyakönyvi kivonatokról.

A digitális pénztárca előnyei

Fotó: digital-identity-walet.eu

Az innováció nem csak arról fog szólni, hogy szükség esetén a mobilunk segítségével is fel tudjuk mutatni a jogosítványunkat. Egyszerűbbé fogja tenni az olyan folyamatokat, mint például egy bankszámla nyitása vagy az orvosi e-receptek használata.

Segítség az utazóknak

Fotó: Ministerstvo vnútra SR

A digitális jogosítvány használata sok előnnyel jár majd az utazók számára. Nem kell maguknál tartani a kis plasztiklapot, és az egész EU területén gyorsabb és problémamentesebb lesz az azonosítás. Emellett csökken a biztonsági kockázat is, a digitális iratokat ugyanis nehezebb hamisítani.

Mely országok vezették már be a digitális jogsit?

Fotó: digitalaustria.gv.at

Az egyes országok jelenleg inkább csak tesztelik a digitális jogosítványokat, mintsem a gyakorlatban alkalmaznák őket, ez Franciaországtól kezdve Németországon át egészen Nagy-Britanniáig minden államra érvényes. Ezen a téren is Skandinávia jár az élen, de a szomszédos Ausztriában is több mint 300 000 digitális jogosítvány van már használatban. Az osztrákok az eAusweise applikáción keresztül tudnak hozzájuk férni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET