Egy kutatás szerint a külföldi munkavállalóknak nagyon jó sorsa van Szlovákiában

Nagyon kevés országban jobb most digitális nomádnak lenni.

laptop egy nagyvárosra néző ablak előtt

Az elmúlt néhány évben a digitális nomád életmód sosem látott mértékben lendült fel – a növekvő internet-lefedettség mellett hatalmas előny, hogy egyre több ország kínál távmunka-vízumot. Egy új felmérés szerint Szlovákia világszinten top 10-es célpont a digitális nomádok számára.

A NordLayer nevű kiberbiztonsági cég 108 ország gazdaságát, infrastruktúráját és társadalmi tényezőit vizsgálta egy friss kutatásban. Ahogy a Time Out is megjegyzi, az eredmények egy erős mintázatot mutatnak, ugyanis az összes ország, amely top 10-es helyezést ért el, Európában található.

Fotó: Shutterstock

Coworking iroda (illusztráció)

A lista élére Dánia került a remek internetkapcsolat, a szociális biztonság és a rendkívül megbízható egészségügyi ellátás miatt. Hátrány viszont, hogy az északi országnak meglehetősen magasak a megélhetési költségei. Szlovákia ebből a szempontból is jó alternatívának számít a külföldön letelepedni vágyók számára.

Bár Szlovákiának nincs kifejezetten erre a célra kifejlesztett letelepedési programja, kínál egy „Üzleti célú ideiglenes tartózkodás" nevű vízumot – ez pedig a lehető legjobb választás azoknak a távmunkásoknak, akik hosszabb ideig szeretnének itt élni és dolgozni.

Fotó: Unsplash

Pozsony

Az ország első számú célpontja természetesen a főváros, Pozsony, ami modern infrastruktúrájának köszönhetően ideális hely a digitális nomádok számára. A város nagy sebességű internettel felszerelt coworking terek, kávézók és könyvtárak tömkelegének ad otthont, ezzel is biztosítva a zökkenőmentes munkavégzést.

Pozsony egyik legnagyobb vonzóereje külföldi szemmel a megfizethetőség.

Más európai fővárosokhoz képest Pozsonyban a megélhetési költségek lényegesen alacsonyabbak, így a digitális nomádok kényelmes életmódot folytathatnak, ugyanis lehetőségük van fizetésük nagy részét szórakozásra és kikapcsolódásra költeni. Pozsony ugyanis élénk művészeti és zenei szcénájáról is jól ismert, ez pedig világszerte az egyik legfontosabb szempont a távmunkában dolgozók számára.

A NordLayer kutatása szerint ez a tíz legjobb ország, ha külföldről dolgoznánk:

Dánia

Hollandia

Németország

Spanyolország

Svédország

Portugália

Észtország

Litvánia

Írország

Szlovákia

AMI MÉG ÉRDEKELHET