Štyri mestá, ktoré privítali divočinu

Čoraz väčšia urbanizácia a narastajúca populácia Zeme spôsobujú, že sa z nášho prostredia vytráca divoká príroda. Na svete však nájdeme aj také mestá, ktoré v rámci svojich programov prírodu vítajú a to vždy originálnym spôsobom.

Foto: Shutterstock


Eindhoven – nechajte lístie ležať

Foto: unsplash

Nebaví vás neustále hrabať lístie na záhrade? Mali by ste sa presťahovať do holandského Eindhovenu. Miestna samospráva necháva lístie ležať na zemi a podporuje svojich obyvateľov, aby tak urobili tiež. Prečo? Spadnuté lístie vytvára skvelé prostredie pre hmyz a ten zas kŕmi ďalších živočíchov, ako sú ježkovia, vtáky a postupne celý potravinový reťazec. Spadnuté lístie tiež zabraňuje šíreniu buriny a pomáha pri prirodzenej regenerácii pôdy tým, že sa na jej vrchnej vrstve prirodzene rozkladá organický materiál.

Singapur – príroda cez appku

Foto: Nparks

V Singapure, kde žije až 40 000 druhov živočíchov, spustili mobilnú aplikáciu, ktorá umožňuje obyvateľom posielať fotky zvierat a rastlín, čim zlepšujú mapovanie výskytu a aj ich možnú ochranu. Aplikácia s názvom SGBioAtlas je občiansko-vedecká platforma, ktorá crowdsourcingom dát pomáha chrániť biodiverzitu v mestskom prostredí.

Melbourne – divoké záhradníčenie

Foto: Pexels

V hlavnom meste Nového Južného Walesu v Austrálii učia ľudí, ako prispôsobiť svoje záhrady tomu, aby vítali divokú prírodu. Sem patrí vyhýbanie sa veľkým, nakrátko strihaným trávnikom, ktoré odrádzajú zvieratá pre ich zraniteľnosť vystavenia sa veľkému otvorenému priestranstvu. Ľudia tu zakladajú jazierka tak, aby sa do nich mohli nasťahovať žaby či sadia väčšie stromy pôvodných druhov, čím sa príroda prirodzene vracia do prostredia, ktoré si pre seba zabrali ľudia.

Montreal – kde stromy zostávajú ležať

Foto: unsplash

Kanadské mesto Montreal zas vysvetľuje svojim obyvateľom, prečo necháva choré a spadnuté stromy a neťaží ich. Tým, že sa v takýchto stromoch tvoria dutiny, sú vzácnymi domovmi pre vtáctvo, veveričky, hraboše a medvedíky čistotné. Stromy tak podporujú divokú prírodu aj 30 rokov po ich odumretí a následne sa z nich stane organický materiál a nová pôda tak ako všetko v prirodzenom cykle prírody.

Ako v mestách vznikajú zelené oázy

Foto: Zelené oázy

Chodník zdravia a poznania v Martine.

Tým, že svoje prostredie prispôsobíme aj pre prírodu, jej pomôžeme navrátiť sa k miestam nášho žitia. Na oplátku sa nám v dnešnom technickom svete dostane viac upokojujúcej zelenej, viac spevu vtákov, viac kvitnúcich kvetov vďaka ich opeľovačom, viac čistého prostredia. K zelenšiemu mestu pritom stačí len pár krokov. Zájdite na oazy.sk, inšpirujte sa úspešnými projektmi z minulosti, prihláste projekt vo vašom okolí a hlasujte za najlepšie projekty. Tí najlepší sa stanú realizátormi projektu zelenej prírody vo vašom okolí vďaka grantu od spoločnosti Slovnaft cez Nadáciu Ekopolis. Pripojíte sa tak k 392 realizovaným projektom. Len v roku 2022 bolo podporených 25 žiadostí sumou 60 000 eur a celková suma doteraz venovaná zeleným oázam Slovenska tak dosiahla 987 700 eur.

AMI MÉG ÉRDEKELHET