Vianočné dobroty z kapusty

Vianoce na Slovensku sú takmer nepredstaviteľné bez jedál z kapusty. Okrem toho sú nielen chutné, ale tiež zvyšujú atmosféru sviatkov!

Foto: Shutterstock


Poctivá kapustnica

Foto: Shutterstock

Kyslú kapustu trochu umyjeme, scedíme a potom nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame na drobno, údenú slaninu na kocky a opražíme. Cibuľu opečieme na masti zo slaniny do sklovita. Pridáme nastrúhaný cesnak. Na tento cibuľový základ položíme kapustu a údené mäso. Ochutíme bobkovým listom a rascou, potom zalejeme vodou. Varíme, kým sa uvarí údené mäso a kapusta. Klobásu pridáme až úplne na záver a necháme ešte pár minút povariť. Gurmáni môžu pridať aj na kocky nakrájané šampiňóny. Z bravčovej masti a múky urobíme svetlú zápražku. Po odstavení z ohňa vmiešame mletú červenú papriku a zápražku vmiešame do polievky. Mäso a klobásu vyberieme z polievky, nakrájame na kocky a dáme späť do polievky. Pri podávaní ponúkame aj s trochou kyslej smotany.

Koložvárska kapusta

Kyslú kapustu umyjeme a podusíme na troche oleja. Ryžu trochu orestujeme na oleji, pridáme vodu a varíme do mäkka. Nakrájanú cibuľu podusíme na oleji, pridáme mleté mäso a dusíme do mäkka. Pridáme soľ a korenie podľa chuti, mletú rascu a červenú papriku. Kto má rád, môže dochutiť aj cesnakom. Na dno vymasteného pekáča položíme vrstvu kapusty, na ňu poukladáme mäso a kolieska klobásy. Ryžu zarovnáme na mäso, potom opäť pridáme kapustu, ktorú dobre pokvapkáme kyslou smotanou. Pokračujeme vo vrstvení, kým spotrebujeme všetky suroviny. Vrchná vrstva by mala byť kapusta, na ktorú dáme zvyšnú kyslú smotanu a posypeme nakrájanými kockami slaniny a klobásou. Podlejeme trochou vývaru a dáme piecť do vyhriatej, horúcej rúry.

Kapustová štrúdľa

Foto: Sobors.hu

Z múky, masla a vlažnej osolenej, octovej vody vymiesime hladké cesto, z ktorého vytvarujeme bochník, vrch potrieme rozpustenou masťou a prikryté necháme odpočívať. Cesto rukou vytiahneme na tenko a dáme naň kapustovú plnku. Na prípravu plnky nastrúhame kapustu, osolíme a necháme pár minút postáť. Vytlačenú kapustu podusíme na masti, dochutíme soľou, korením a opražíme do zlatista. Na vyvaľkané cesto položíme plnku a pevne zvinieme. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, vrch potrieme masťou alebo vajíčkom a upečieme vo vyhriatej rúre.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET