Koronakríza na Bali

Od masového cestovného ruchu v ostrovnom raji k opustenému cieľu. Často vyhľadávaný indonézsky ostrov Bali bojuje s koronakrízou.

Foto: Getty Images Hungary

Známa pláž Kuta je na nepoznanie. Tam, kde by zvyčajne ležali vyznávači slnka z celého sveta, otravovali maséri ponúkajúci svoje služby a motkali sa predavači ponúkajúci sarongy či ľadovo vychladené pivo Bintang, je od marca k úplný pokoj. Aj slávne západy slnka nad Indickým oceánom sa pre koronavírus odohrávajú bez veľkého publika. Bali sa stalo opusteným cieľom.

Závislosť od cestovného ruchu

Foto: Getty Images Hungary

Prví turisti na Bali po prvotnom znovuotvorení po skončení prvej vlny pandémie koronavírusu

Viac ako polovica hospodárstva na Bali závisí od cestovného ruchu. Väčšina balijských obyvateľov tu pracuje, priamo alebo nepriamo. Niet divu, podľa miestneho štatistického úradu navštívilo v minulom roku „Ostrov bohov" viac ako šesť miliónov medzinárodných hostí.

Viceguvernér Cok Ace už začiatkom leta počítal s tým, že pre pandémiu stratí Bali každý mesiac 9,7 bilióna indonézskych rupií – čo je viac ako 550 miliónov eur. Na taký malý ostrov je to obrovské číslo.

Jún, júl a august sa považujú za hlavnú sezónu pre milovníkov slnka, surfovania, kultúry a večierkov najmä z Austrálie, Číny, ale aj Európy. Zatiaľ čo v júni 2019 prilákal ostrov 600 000 zahraničných hostí, tento rok v júni to bolo len 32 000.

Odolnosť voči krízam

Foto: Getty Images Hungary

Fotka, ktorá je povinnou jazdou na Bali. Sopka Gunung Agung v pozadí v roku 2017 spôsobila nemalé obavy.

Bali je našťastie zvyknuté na krízy. V rokoch 2002 a 2005 na ostrov zaútočili teroristi a medzi obeťami boli stovky dovolenkárov. Keď sa sektor cestovného ruchu práve začal zotavovať, v roku 2007 sa objavila vtáčia chrípka. No ani vírus H5N1 nedokázal ostrov zraziť na kolená. Koncom roka 2017 vulkanológovia varovali pred veľkou erupciou sopky Gunung Agung a mnohí zo strachu zrušili svoje plánované výlety. Katastrofa sa však nekonala a turisti sa vrátili. Koronavírus je teraz ďalší protivník, ktorý zasiahol a celé mesiace drží cestovný ruch v pasci.

Zmarené nádeje po lete

www.youtube.com

Bali - Isolated memories | Cinematic film

Keď sa koncom júla prvýkrát uvoľnili opatrenia, ktoré dovolili miestnym turistom zo susedných ostrovov pricestovať, privítali ich na letisku Denpasar s veľkými fanfárami a kvetinovými girlandami. Čísla však hovoria iným jazykom. Otvorenie miestneho cestovného ruchu nemalo významný vplyv na obsadenosť hotelov. Napríklad cez víkend 22. až 23. augusta navštívilo Bali iba 4 900 turistov z iných ostrovov. To je pri kapacite voľných 130 000 hotelových izieb žalostne málo.

Nasledovala ďalšia studená sprcha. Plány na opätovné otvorenie Bali zahraničným turistom po 11. septembri museli byť v auguste odmietnuté. Minimálne do začiatku roku 2021 zostane hranica zapečatená. Opatrnosť je lepšia ako pôžitkárstvo a Bali nechce zlyhať pri obnove cestovného ruchu. Preto narastajú aj požiadavky, aby sa Bali stalo nezávislejším od cestovného ruchu.

Každá minca má dve strany

Foto: 123rf

Pokojné okolie inak masovo navštevovaného hinduistického chrámu Pura Ulun Danu

Vplyv pandémie tiež spôsobil, že turizmus nie je taký masový, tvorí sa menej odpadu, nelegálny obchod je tiež v úzadí a po uliciach sa netúlajú opití turisti. Okrem niekoľkých idylických miest mimo turistického chodníka už Bali nebolo pokojným rajom pre hippies a vyznávačov surfovania 70. rokov. Pre Bali je zákaz cestovania tak trochu požehnaním. Všade vládne ticho, nikde nie je dopravný chaos a miestni majú k sebe bližšie.

Samotnému ostrovu to síce vytvorilo priestor na dýchanie, no domáci trpia stratou pracovných miest a nedostatkom peňazí. Mnohí miestni sa začali spoliehať na poľnohospodárstvo. Popularite sa teší napríklad salak (dračie ovocie), ktoré je celosvetovo veľmi žiadané.

AMI MÉG ÉRDEKELHET