​Španielsko poskytuje dôchodcom veľký príspevok na dovolenku

Návod na to, ako spojiť starnutie obyvateľstva s podporou domáceho cestovného ruchu.

Iniciatíva Španielska je vzácnym príkladom, ako krajina využíva štátom dotované dovolenky na zabezpečenie toho, aby sa zdravie a kvalita života dôchodcov vekom nezhoršovali. Výška dotácie sa líši v závislosti od dĺžky trvania zájazdu, v každom prípade však ide o výrazné zníženie pôvodnej ceny.

V roku 2021 španielska vláda spustila program cestovného ruchu, ktorý dôchodcom žijúcim v Španielsku poskytne výraznú zľavu na krátke a dlhé dovolenky – a ponuka sa bude vzťahovať nielen na španielskych dôchodcov, ale aj na dôchodcov žijúcich v zahraničí.

Túto možnosť poskytuje Verejná inštitúcia pre starších ľudí a sociálnu pomoc (IMSERSO), ktorej hlavným cieľom je poskytovať starším ľuďom cenovo dostupné dovolenkové príležitosti. Tvorcovia koncepcie sa domnievajú, že cenovo dostupné dovolenky prispievajú k zlepšeniu zdravotného stavu aj celkovej životnej pohody starších ľudí, a dúfajú, že sa zlepší aj ich schopnosť uživiť sa.

Okrem zjavných sociálnych výhod bude projekt prínosom aj pre španielsky cestovný ruch a španielske hospodárstvo. Odporúča sa totiž, aby sa väčšina dotovaných zájazdov uskutočnila mimo hlavnej sezóny, zvyčajne v období od októbra do júna, čo povedie k dlhšej zamestnanosti a väčšej stabilite pracovných miest v tomto odvetví.

Program cestovného ruchu IMSERSO pomáha aktivizovať ľudí v dôchodkovom veku a vo všeobecnosti podporuje aktívny životný štýl. Týmto spôsobom sa snaží podporovať medzigeneračnú solidaritu, vytvárať pracovné miesta a hospodársku činnosť a podporovať medziregionálnu solidaritu prostredníctvom medziregionálneho cestovania

uviedol pre Euronews hovorca IMSERSO.

AKO VYZERÁ TENTO PROGRAM?

Foto: Shutterstock

Cestovný grant IMSERSO je otvorený pre tých, ktorí poberajú španielsky štátny alebo vdovský dôchodok a majú viac než 55 rokov. Zároveň je pre tých, ktorí majú viac než 60 rokov a poberajú podporu v nezamestnanosti, alebo tých, ktorí majú podľa zákona nárok na využívanie španielskeho systému sociálneho zabezpečenia.

Podanie žiadosti však samo o sebe nezaručuje podporu, pretože španielska vláda uprednostňuje staršie osoby, osoby z menej majetných rodín, mnohodetné rodiny a osoby so zdravotným postihnutím. Prednosť budú mať aj žiadatelia, ktorí žiadajú po prvýkrát, ako aj tí, ktorým by nevadilo využiť túto príležitosť mimo hlavnej sezóny, teda v období od októbra do júna.

Vďaka podpore Imerso budú musieť dôchodcovia zaplatiť len 115 EUR za krátke pobyty a 455 EUR za dlhšie pobyty – v závislosti od ich finančnej situácie však môže byť suma, ktorú budú musieť zaplatiť, ešte nižšia. Ak bude žiadosť žiadateľa prijatá, dôchodca bude môcť cestovať sám, so svojím manželom/manželkou, partnerom/partnerkou alebo zdravotne postihnutým dieťaťom, bez ohľadu na to, či má nárok na príspevok alebo nie.

​AKÝ DRUH DOVOLENKY ORGANIZUJE IMSERSO?

Foto: Shutterstock

Väčšina dotovaných dovoleniek sa týka domácich destinácií, hoci v niektorých prípadoch je možné cestovať aj do susedného Portugalska. Krátkodobé dovolenky zvyčajne vedú starších ľudí do vidieckych oblastí Španielska a trvajú v priemere 4 dni.

Dlhá dovolenka trvá spravidla 10 dní a môžete ju stráviť v pobrežných oblastiach krajiny, ako sú Kanárske a Baleárske ostrovy. IMSERSO zabezpečuje aj dopravu, ubytovanie a stravovanie, ako aj poistenie a sociálno-kultúrne programy.

Sezóna 2023/2024 ponúka 886 269 príležitostí, čo je o 70 000 viac ako v predchádzajúcom roku. Rastie aj počet dostupných regiónov, pričom tento rok pribudlo do ponuky 10 nových kultúrnych programov a 19 nových prechádzok v prírode. Tí, ktorí majú väčší záujem o kultúru, môžu očakávať balík plný hudby, literatúry, divadla a gastronómie.

​AKO SA PRIHLÁSIŤ?

Viac informácií nájdete na stránke turismosocial.com, kde môžete začať proces a prezerať si dostupné možnosti pomocou prihlásenia cez preukaz totožnosti.

Na sezónu 2023/24 má program oveľa vyšší rozpočet - a to vo výške 300 miliónov eur.

Španielske úrady pre cestovný ruch už presviedčajú ostatné krajiny EÚ, aby zaviedli podobný projekt, a Fernando Valdés, španielsky štátny minister pre cestovný ruch, už skôr povedal, že ak by aj ostatné krajiny zaviedli podobný systém, mohlo by to zlepšiť život miliónov európskych dôchodcov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET