Európske miništáty (3. časť): Malta

Vďaka svojej bohatej histórii, architektonickému dedičstvu, prírodným krásam a takmer vždy slnečnému počasiu je Malta jedným z najobľúbenejších cieľov v Stredomorí. Tento miništát ponúka turistom toľko pamätihodností a možností výletov, čo by bolo viac než dosť i pre nejednu veľkú krajinu.

Foto: Getty Images Hungary

V Európe je Malta jediným trpasličím štátom, ktorý nie je obklopený inou krajinou alebo vtesaný medzi dve veľké susediace krajiny. Na rozdiel od ostatných miništátov prevádzkuje všetky inštitucionálne systémy, ktoré sú bežné vo väčších štátoch, a od roku 2004 je riadnym členom Európskej únie. Maltský jazyk je blízky príbuzný severoafrických dialektov arabčiny, ale jeho slovná zásoba bola silne ovplyvnená taliančinou a – v dôsledku britskej kolonizácie – aj angličtinou. Maltčina je jediný semitský jazyk, ktorý sa píše latinskou abecedou.

Maltská republika s rozlohou iba 316 štvorcových kilometrov pozostáva z troch obývaných ostrovov – Malta, Gozo a Comino – a niekoľkých neobývaných morských útesov. Aj keď má Malta piesočnaté i štrkové pláže, nie je klasickým plážovým letoviskom. Je priam ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú aktívnu dovolenku.

Valletta – plná histórie

Foto: Pexels

Hlavné mesto Valletta nesie meno po jednom z veľmajstrov Johanitských rytierov, Jean Parisot de La Valette, ktorý bol významnou osobnosťou v boji proti Turkom a Arabom. Rytiersky rád, ktorý preslávil Maltu, pôvodne pôsobil v Jeruzaleme, ale rytieri pred islamskými dobyvateľmi utiekli najskôr na Rodos a potom na Maltu, kde postavili grandiózne pevnosti a úchvatné chrámy. Valletta je jedným z najmenších hlavných miest na svete s počtom obyvateľov iba 7 000, ale môžete tam vidieť omnoho viac! Pri prechádzaní sa pôvabnými uličkami a námestiami sa striedajú historické pamiatky. Vnútorná časť Valletty je od roku 1980 na Zozname svetového dedičstva UNESCO a pýši sa unikátnymi pamätihodnosťami: Palác veľmajstrov je sídlom dnešného maltského parlamentu, monumentálna Konkatedrála sv. Jána je skvostom barokového umenia, v bohato zdobenej svätyni sa nachádzajú aj dve originálne diela Caravaggia.

Z kvetinami naplnenej záhrady Barakka sa naskytá dychberúci výhľad na prístav a cez záliv na tzv. Tri mestá. K zaujímavostiam záhrady patria delá, ktoré tu zostali z britských koloniálnych časov, z ktorých každý deň na poludnie odznie výstrel, ktorý ohlási kapitánom lodí kotviacich v prístave presný čas.

Mdina – tiché mesto

Foto: 123rf

Mdina, ktorá sa nachádza v strede ostrova, je bývalým hlavným mestom a cirkevným centrom ostrova. Dnes je sídlom arcibiskupa Malty. So svojimi úzkymi uličkami, honosnými gotickými a barokovými palácmi a nádhernou Konkatedrálou sv. Pavla je obrovským múzeom pod šírym nebom. V súčasnosti má iba okolo 300 obyvateľov. Pretože doprava je možná iba pešky, nazýva sa aj „tiché mesto".

Krajina obrov

Foto: Getty Images Hungary

Na menšie ostrovy Maltského súostrovia – Gozo a Comino – sa dá dostať trajektom alebo loďou. Gozo je výrazne zelenšie a pocitovo priestrannejšie ako hlavný ostrov. Jeho najdôležitejšími pamiatkami sú Citadela a Ggantija, 5 600 rokov starý megalitický kostol postavený pred vynálezom kolesa. Niektoré z jeho kameňov vážia viac ako 50 ton, preto legenda tvrdí, že ho postavili obri. Veľká časť Comina s rozlohou iba 3,5 štvorcového kilometra je vtáčou rezerváciou, ale nachádza sa tu aj jedna z najznámejších prírodných atrakcií súostrovia: Modrá lagúna so svojimi tyrkysovými vodami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET