Novinky leta 2021 z regiónov Slovenska

Leto nezadržateľne klope na dvere a možno aj vy zvažujete letnú dovolenku stráviť doma alebo aspoň doplniť dlhú dovolenku o niekoľko výletov po našej krajine. Oblastné organizácie cestovného ruchu nezaháľajú a na toto leto pripravili množstvo zaujímavých lákadiel a noviniek.

Foto: horehronie.sk

Leto – to je voda, bicykel, kempovanie, objavovanie na čerstvom vzduchu, dobré jedlo aj pitie. Ani toto leto nemusíte chodiť za všetkými týmito zážitkami ďaleko. Od Záhoria cez Trnavský región, Novohrad až po Horehronie, Rajeckú dolinu a Liptov sa vám ponúkajú chute, zážitky, športy a zábava, akú ste ešte neskúsili. Tak si otvorte svoj plánovací kalendár a poďte s Drive magazínom za novinkami leta 2021 na Slovensku.

Záhorie: Vodné plochy a kúpaliská lákajú na letný oddych

Foto: Región Záhorie

Pieskové pláže, borovicové lesy a Gazárka - ideálne chvíle na strávenie leta 2021.

Je to len polhodina až hodina cesty z hlavného mesta a ocitnete sa v úplne inej krajine. Pieskové duny, borovicové lesy, ale najmä množstvo vodných plôch. To sú lákadlá Záhoria na letný oddych. Keďže leto trvá dva mesiace, no dovolenka asi len dva týždne, pre ostatné víkendové dni, ale aj horúce popoludnia po práci sú tu možnosti kúpania na každý deň. Na Kunovskej priehrade pri Senici zrenovovali lodenicu, minigolfové ihrisko aj celý areál. Kúpalisko je už otvorené aj v Zlatníckej doline pri Skalici. Pri Šaštíne-Strážach je aj päť jazier, ktoré vznikli po vyťažení piesku, známe ako Gazárka. Upravené pieskové pláže s pozvoľným prístupom lákajú do vody, v okolí ktorej je pripravený letný kalendár akcií s názvom Leto na Gazárke. Najbližšie na Záhorí je kúpalisko v Malackách, ktoré je v júni otvorené od 13.00 do 20.00, no s príchodom letných prázdnin sa ranné otváracie hodiny posunú už na 10. hodinu. V areáli sa okrem jedného plaveckého bazéna s detským toboganom a detského bazéna nachádza aj minigolfové, volejbalové a detské ihrisko, no kapacita je, podobne ako na mnohých iných miestach, obmedzená na 50 %.

Novohrad: Vo včelom kRaji pribudol Motýlí dom

Foto: OOCR Novohrad a Podpoľanie

Na Slovensku unikátna stavba vyrástla pred letom v Kokave nad Rimavicou. Tunajší projekt, Včelí kRaj, ktorý je aj súčasťou Zelených oáz, sa rozrástol o centrum vzdelávania o motýľoch. Motýlí dom, ktorý je postavený v rámci areálu vzdelávacej včelnice Včelí kRraj v Kokave nad Rimavicou, umožňuje zážitkové pozorovanie domácich druhov motýľov počas sezóny, ktorá trvá od apríla do septembra. Stavba Motýlí dom s rozmerom 6 x 12 metrov má dve miestnosti – tzv. vstupnú a motýliu časť. Nájdete tu aj rôzne hostiteľské rastliny, pokojnú zónu na vývin kukiel a oddychovú časť s lavičkami na pokojné sledovanie motýľov. Uvidíte tu všetky fázy vývoja tohto hmyzu, od vajíčka cez húsenice a kukly až po krásne, prevažne babôčkovité, motýle.

Horehronie: Kempovanie za humnom s Humnokempom

Foto: horehronie.sk

Objavte kempovanie za humnami, aj pri Čiernohronskej železničke.

Je aj pre vás kempovanie vo vyhradených kempoch niečím, čo vás delí od autentického spôsobu života miestnych ľudí? Riešením je projekt Humnokemp, ktorý vznikol pred letom roku 2020. Na stránke Humnokemp si môžete rezervovať farmu, lúku, sad, vinicu či mestské humno a stráviť tak čas u miestnych ľudí, podporujúc tak lokálnu ekonomiku. A čakajú vás unikátne zážitky. Podporiť sa to rozhodli aj na Horehroní, kde ponúkajú na kempovanie štyri lokality. V areáli Čiernohronskej železnice, v Čiernom Balogu, spoznáte lesné železnice a prispieť môžete aj dobrovoľnou prácou. V turistickej oblasti Svätý Ján objavíte novú cyklotrasu Hrončianskou dolinou a jedinečné horehronské cyklodreziny. V Stodole Pohanské, nad obcou Mýto pod Ďumbierom, vám dych zoberú nádherné výhľady na Nízke Tatry. A obecné pozemky v Nemeckej využijete ako skvelú základňu na splav Hrona.

Región Trnava: Letné akcie vo vinohradoch

Foto: Terra Parna

Spojte horúce podvečery s vychladeným vínom a dobrým jedlom na úpätí Malých Karpát.

Hoci pandémia koronavírusu pozastavila mnohé tradičné akcie spojené s vinárstvom, tento rok už odštartovali akcie, kde sa horúce podvečery spájajú s vychladeným vínom. Vinárstvo Zvolenských, Terra Parna, pripravilo štyri termíny podujatia "Večera medzi vinohradmi", a to 8., 15., 22. a 29. júla. Šéfkuchár Michal Hečko hosťom pripraví štvorchodové menu pripravené na grile priamo uprostred vinohradov, pričom každý chod bude dopĺňať vhodne zvolený typ vína.

V auguste oslávi vinárstvo Karpatská Perla zo Šenkvíc svoje tridsiate narodeniny a 21. augusta to spoločne s vami oslávia akciou "Pekné víno s rozhľadom". Ak sa rozhodnete zapojiť sa, vychutnáte si najlepšie vína z produkcie tohto vinárstva. A k tomu, ako názov akcie sľubuje, krásny výhľad na malokarpatské svahy plné viníc.

Rajecká dolina: Nová cyklotrasa najkrajšími miestami doliny

Foto: Rajeckadolina.sk

Pol hodinu jazdy autom južne od Žiliny objavíte úplne novú cyklotrasu, ktorá vás prevedie najkrajšími miestami Rajeckej doliny. Na necelých 38 kilometroch zdoláte prevýšenie 640 metrov a trasa vedie okruhom z Rajeckých Teplíc mimo hlavnej cesty, aby sa v Rajci opäť pripojila k rovnomennej riečke a viedla ďalej na juh až do Rajeckej Lesnej. Jej druhá polovica vedie po opačnom brehu rieky, no je veľmi nenáročná a môžete si ju ľubovoľne skrátiť na menšie úseky. Po ceste sa môžete zastaviť pri drevenom betleheme v Rajeckej Lesnej, 400-ročnej lipe v Ďurčinej, zrúcanine gotického kostola sv. Heleny v Stránskom, Mestskom múzeu v Rajci, pri vodnej nádrži Košiare, v Kúpeľoch Aphrodite či v Múzeu dopravy v Rajeckých Tepliciach.

Liptov: Toto leto za gastro zážitkami

Foto: Visit Liptov

Liptov, to nie sú len nekonečné možnosti túr, cyklotrasy a následný oddych pri Liptovskej Mare či v akvaparkoch. Liptov má aj svoju jedinečnú gastronómiu. Veď kto už by z domácej dovolenky odchádzal bez tradičných halušiek s májovou bryndzou či dobrej domácej kapustnice. Tento rok sú však v pochúťkach na výslní liptovské droby. Toto jedlo najnovšie získalo certifikát Európskej únie o chránenom zemepisnom označení pôvodu, pričom len 11 jedál na Slovensku sa môže popýšiť touto značkou. Liptovské droby sa môžu nazývať len výrobky vyrobené podľa schválenej receptúry a na území Liptova. A čo sú vlastne liptovské droby? Je to najemno pomletá korenená zemiaková zmes so škvarkami, cibuľou, cesnakom a majoránom, ktorá sa plní do črievok podobných jaterniciam. Tie sa následne upečú do chrumkava a podávajú tradične s kyslou kapustou alebo s uhorkami, cviklou, kusom pečeného mäsa... čo, už závisí len od šéfkuchára. Keď teda toto leto prídete do reštaurácie na Liptove, vyhladnutí po športových výkonoch, nezabudnite ochutnať liptovské droby a podporte tak tradičné a zabudnuté recepty Slovenska.

AMI MÉG ÉRDEKELHET