Opatija v zime aj v lete

Očarujúca Opatija je jedným z klenotov chorvátskeho pobrežia. Mesto láka návštevníkov nielen dobre vybavenými plážami, ale vďaka svojej bohatej minulosti aj pôsobivými pamiatkami, krásnymi parkmi a historickými hotelmi.

Foto: Shutterstock

História mesta sa začala písať niekedy okolo roku 1400, keď tu benediktíni založili opátstvo. Na toto opátstvo sa vzťahuje aj chorvátsky a taliansky názov mesta (Opatija a Abbazia). Mesto bolo dlho súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie a v časoch svojej najväčšej slávy bolo často označované ako druhé Karlovy Vary.

Špeciálna klíma

Foto: Pixabay

Pokojný život bývalej rybárskej dediny ožil, keď si tu obchodník z Rijeky, Iginio Scarpa v roku 1845 postavil vilu a okolo nej zriadil subtropický park. Záujem o Opatiju rástol, vďaka špeciálnej klíme bola už v roku 1889 vyhlásená za kúpeľné mesto. Prichádzali sem aristokrati zo všetkých častí monarchie, ktorí sa chceli vyliečiť. Odtiaľ bol už len krôčik k tomu, aby to bolo nielen letovisko, ale aj prímorské zimovisko vtedajšej smotánky. Krásne šľachtické paláce a honosné hotely boli postavené jeden za druhým, dokonca aj cisár František Jozef často trávil zimu v príjemnej opatijskej klíme namiesto chladnej Viedne. Po zániku monarchie popularita mesta klesla, v roku 1920 bolo pripojené k Taliansku, od roku 1947 patrilo k Juhoslávii a nakoniec sa v roku 1991 stalo súčasťou samostatného Chorvátska.

Jedno z najromantickejších miest v Európe

Foto: Visit Opatija

Promenáda Lungomare.

Magazín Forbes si v roku 2021 vybral Opatiju za jedno z najromantickejších miest v Európe a pri prechádzkach po meste či už v lete alebo v zime sa sami môžete presvedčiť, že ich rozhodnutie bolo správne. 12 kilometrov dlhá promenáda Lungomare je jednou z najkrajších pobrežných promenád na Jadrane. Bola postavená Františkom Jozefom pre svoju manželku Sissi a bola pomenovaná po cisárovi.

Pokojná atmosféra

Foto: Pexels

Dievča s čajkou, symbol Opatije.

Pozdĺž promenády sa nachádzajú najkrajšie budovy v meste. Výborným východiskovým bodom je klenot prímorskej secesnej architektúry, Hotel Mozart Opatija. Tento mimoriadne elegantný hotel privedie hostí späť do čias rozkvetu mesta a zároveň ponúka moderný komfort. Jeho zariadenie v klasickom štýle navodzuje pokojnú atmosféru prelomu 19. a 20. storočia a naskytne sa vám odtiaľto nádherný výhľad na Opatiju a krásne vily pod vrchom Učka. Neoklasicistická vila Angiolina, ktorú postavil bohatý obchodník Iginio Scarpa a pomenoval ju po svojej manželke, je obklopená exotickým parkom, ktorý je otvorený pre verejnosť. Pozdĺž Lungomare sa nachádza aj socha Dievča s čajkou, ktorá sa stala symbolom Opatije.

Nad mestom sa nachádza Národný park Učka, ktorý je prírodnou rezerváciou. Turistické trasy vedúce na horu Učka sú pohodlné, za niekoľko hodín sa dostanete ku kamennej veži na vrchole, odkiaľ je vidieť celý Kvarnerský záliv.

Pláže pre všetky vekové kategórie

Foto: Visit Opatija

Pláž Ičići.

Dlhé pobrežie Opatije sa môže pochváliť vynikajúcimi plážami. Piesočnatá a betónová pláž Slatina je obľúbená medzi rodinami s deťmi a sú tu povolení aj štvornohí miláčikovia. Pláž Lido sa nachádza vedľa parku Angiolina, v lete sa tu prevádzkuje aj kino pod holým nebom. Pláž Ičići neďaleko Opatije je tiež vhodná pre deti, je tu aj ihrisko, a ak budete pokračovať na juh, v Lovrane sa môžete okúpať v mori na pláži Peharovo, lemovanej borovicovými lesmi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET