Ibiza – oveľa viac než len hlučný párty ostrov!

Takmer každý počul o nočnom živote na Ibize, ako aj o mnohých baroch a kluboch. Je pravdou, že na tomto ostrove sa nachádza najväčší nočný klub na svete, kde sa môže naraz zabávať až 11.000 hostí. Ibiza však v žiadnom prípade nie je len preto atraktívnou destináciou! Jej návštevníkov určite očaria skvelé pláže, krásna príroda a svetové dedičstvo.

Foto: Shutterstock

Podobne ako Mallorca a Menorca, aj Ibiza je členom španielskych Baleárskych ostrovov. Spolu s neďalekým ostrovom Formentera sa v španielčine označuje aj ako Islas Pitiusas, čo znamená „borovicové ostrovy“.

Eivissa

Foto: Pixabay

Ibiza má tiež čo ponúknuť z pohľadu historických pamätihodností, a to platí najmä o hlavnom meste, ktoré nesie meno ostrova. Mesto Ibiza, po katalánsky Eivissa (katalánčina je spolu so španielčinou úradným jazykom ostrova) je jednou z najstarších osád na svete – založili ju Feničania, niekedy okolo roku 700 p.n.l. Opevnené starobylé centrum hlavného mesta, štvrť Dalt Vila, je od roku 1999 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Každý kút starého mesta skrýva nejaké spomienky na minulosť. Pri prechádzke po mestskom múre zo 16. storočia a medzi stáročnými budovami veje dych dejín. Katedrála Santa María de les Neus postavená v 14. storočí je skutočným skvostom, ktorý musíte vidieť, ale prechádzka v Dalt Vila bude skvelým zážitkom aj pre tých, ktorí sa vyslovene nezaujímajú o históriu, nakoľko z mnohých miest vo štvrti sa naskytajú úchvatné výhľady na mesto a priľahlý prístav.

Ibiza a hippies

Foto: unsplash

Ibiza sa stala populárnou v hippies komunite v 60. rokoch. Prilákala ich sem v prvom rade krásna krajina a pokojný, jednoduchý životný štýl. Postupom času prichádzalo viac a viac ľudí. Ibiza sa stala „trendovou“ a vytúžený pokoj vystriedal rachot nočných klubov. Vplyv hnutia hippies je na ostrove cítiť dodnes a profituje z toho aj cestovný ruch. Najznámejšie hippy trhy sú Punta Arabi a Las Dalias. Priťahujú davy turistov – vrátane bývalých hippies, ktorí sa odvtedy zmenili na pedantské babičky a dedkov, hľadajúcich na týchto trhoch suveníry medzi výrobkami remeselníkov, maliarov a dizajnérov.

Formentera

Foto: unsplash

Ostrov Formentera, známy svojimi plážami s bielym pieskom je vzdialený len 20 km od Ibizy a dá sa naň dostať iba loďou. Ak uprednostňujete skôr pokoj ako ruch na Ibize, sotva nájdete lepšie miesto na relax, ako na tomto malebnom ostrove.

Es Vedra

Foto: unsplash

Na juhozápad od Ibizy leží ostrov Es Vedra, ktorý sa strmo dvíha z mora. Na prvý pohľad by sme si mohli myslieť, že sa jedná o sopku. Spája sa s ním viacero legiend, podľa miestnych je domovom sirén, bohov, dokonca aj drakov. Podľa jednej legendy je Es Vedra v skutočnosti najvyšším vrchom potopenej Atlantídy.

Pláže

www.youtube.com

Cala Llenya in the North of Ibiza

Vďaka krištáľovo čistej vode je Cala Comte jednou z najpopulárnejších pláží na Ibize, a to nielen pre turistov, ale aj pre miestnych. Pre šnorchlistov predstavuje raj pod vodou, pretože život pod morskými skalami je mimoriadne bohatý a pestrý.

Portinatx nachádzajúci sa v severnej časti ostrova sa môže pochváliť tromi krásnymi plážami. S’Arenal Gros je najväčšia a na tejto nádhernej piesočnatej pláži je takmer vždy mnoho návštevníkov, no pláže S’Arenal Petit a Playa Porto sú minimálne také krásne a zároveň menej preplnené.

A pre tých, ktorí hľadajú skutočne pokojnú pláž je Cala Llenya tou najlepšou voľbou, len desať minút od San Carlos. Nie je tu žiadna tlačenica a namiesto hlučných barov ju obklopujú šumiace zelené borovice.

AMI MÉG ÉRDEKELHET