Doklady zdražejú: tieto si radšej vybavte do apríla

Vláda nedávno oznámila zmeny v poplatkoch za cestovné pasy, občianske preukazy a vodičské preukazy, ktoré po schválení parlamentom prejdú do praxe.

Foto: Shutterstock

Od apríla 2024 sa cena za vybavenie cestovného pasu zvýši z 33 na 50 eur, občiansky preukaz zo 4,50 na 7 eur a vodičský preukaz zo 6,50 na 10 eur. Táto zmena predstavuje významný nárast nákladov pre slovenských občanov, ktorí plánujú cestovať do zahraničia.

Dôvody zvýšenia poplatkov

Vláda uvádza, že zvýšenie poplatkov je súčasťou širšieho konsolidačného balíčka, ktorý má za cieľ zreálniť náklady za administratívne úkony. Niektoré z týchto poplatkov sa nezmenili viac ako 20 rokov, čo vedie k nutnosti ich aktualizácie.

Ako sa vyhnúť vyšším poplatkom

Foto: Shutterstock

Pre tých, ktorí potrebujú obnoviť svoje doklady, odporúčame stihnúť to pred aprílom 2024. Využitie tohto časového okna môže priniesť významné úspory, najmä v prípade rodín s deťmi, kde každý pas predstavuje samostatný poplatok.

Čo by ste mali vedieť pri vybavovaní pasu

Pri vybavovaní cestovného pasu je potrebné mať pripravené všetky potrebné dokumenty, vrátane občianskeho preukazu, rodného listu a predchádzajúceho pasu, ak bol vydaný. Odporúčame tiež využiť systém pre rezervácie od Ministerstva vnútra, aby ste predišli dlhému čakaniu.

Foto: Shutterstock

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET