Drakula nyomában 2.

Kínzókamrából kórház?

Fotó: 123RF

Az előző részben megismerkedtünk a Lugosi által is épített mítosszal és Törcsvárral, most pedig kiderül, hogyan alakult a klasszikus kastély sorsa a 20. században.

Sárkány és ördög

Fotó: 123RF

Középkori kínzókamra

A Bram Stoker által kreált Drakula-mítosz számos, főleg erdélyi legendából és vámpírokkal kapcsolatos hiedelemből táplálkozik. Drakula gróf neve egyesek szerint egyértelműen III. „Karóbahúzó" Vladra, illetve az apjára, II. Vlad havasalföldi fejedelemre utal, akik a Sárkány Lovagrend tagjai is voltak – a „dracul" román szó egyaránt jelent sárkányt és ördögöt is. II. Vladot más néven Sárkány Vladként (románul: Vlad Dracul) ismerik. A fia esetében már a kegyetlenségei miatt használták az elnevezést, ördögi gonoszságát felróva neki.

Kórház a kastélyban

Az első világháborút követően, amikor Erdélyt Romániához csatolták, Brassó város önkormányzata Mária román királynénak ajándékozta a törcsvári kastélyt, amely jelenleg az ő örököseinek tulajdonában áll.

Mária királyné 1938-as halálát követően a törcsvári kastélyt kedvenc gyermeke, Ilona román királyi hercegnő örökölte, aki akkor már házasságot kötött Habsburg-Toscanai Antal Ferenc osztrák főherceggel. A hercegnő a második világháború alatt kórházzá alakította az épületet és maga is ápolta a sérülteket.

Múzeum a várban

A kommunista vezetés 1948-ban államosította a kastélyt, amelyben ma is működő múzeumot hoztak létre. 1987-ben átfogó felújítási munkákba kezdtek, amelyet már a rendszerváltást követően, 1993-ban fejeztek be. Az épület tulajdonjoga azonban 2009-ben visszakerült a királyi örökösökhöz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET