Luxusné mesto s čiernym pozlátkom, vitajte v Dubaji

Dubaj je najočarujúcejšie kozmopolitné mesto na svete a snáď nikdy neprestane udivovať cestovateľov, či už sú to milovníci púštnej prírody, nadšenci fotografovania, hľadači dobrodružstva, znalci umenia a gurmáni. Má ohromujúcu architektúru, luxus dýcha z každej strany a v nákupných centrách sa stratíte. Najprogresívnejší región, perla blízkeho východu, prešiel obrovskou transformáciou. Pred 40 rokmi nemalo mesto jedinú budovu a dnes je jeho panoráma vystavaná najlepšími architektmi sveta a obdivovaná miliónmi turistov ročne.

Foto: Shutterstock


Prečo navštíviť Dubaj

Foto: Pixabay

Raj nakupujúcich. Aj toto je jeden z prívlastkov Dubaja. V nákupnom centre Dubai Mall, vedľa slávnej tancujúcej fontány, pokojne strávite celý deň. Pláže doslova núkajú všetky možné športy – od rýchlostných člnov, cez kite surfing, wakeboarding, windsurfing až po vodné lyžovanie. V púšti vás prevezú na štvorkolkách, vyskúšate sandboarding či púštne safari. Východ slnka je najkrajší z letu balónom a kto má rád adrenalín, nech skúsi zoskok padákom.

Výhľad z najvyššej budovy sveta

Foto: Pixabay

Jedným z najlepších exemplárov architektúry je majestátny Burj Khalifa, ktorý ponúka nádherný panoramatický výhľad na mesto. Nezabudnite si lístky kúpiť dopredu, zvyknú sa rýchlo míňať, hlavne tie na západ slnka. Po príchode prejdete bezpečnostnou kontrolou a rýchlovýťah vás vyvezie hore. Pri peknom počasí uvidíte Palm Jumeirah, dubajskú fontánu, Burj Al Arab a dubajskú marinu. Vďaka špeciálnym ďalekohľadom si tu porovnáte ako vyzeralo mesto keď tu panovala iba púšť a dnes. Na západe sa rozprestiera púšť a na východe Arabský záliv. Dozviete sa o samotnej stavbe a ak sa vám podarí kúpiť lístky na západ slnka, zažijete žiarivý svetelný festival.

Zlato, plávajúca palma a nočný život

Foto: Pixabay

Mesto je známe po celom svete pre svoje zlato. Takže, keď ste v Dubaji, zamierte do starého mesta na Gold Souk, tradičný trh v oblasti Deira. Turisti sem chodia nakupovať šperky. Umelo vytvorené ostrovy v tvare palmy, sú lákadlom najmä z vrtuľníka. Autom sa sem dostanete k jednému z najluxusnejších hotelov na svete – Atlantis, the Palm. Súčasťou hotela je vodný svet a impozantné akvárium so žralokmi. Keď sa zotmie, mesto sa zrazu premení. Vyskúšajte jazdu loďkou, prejdite sa po prístave, alebo zažite nočný život v niektorom z tunajších klubov.

Odvrátená strana mince

Foto: Shutterstock

Nie je všetko zlato, čo sa blyští. V prípadne Dubaja to platí dvojnásobne. Zabudnite na to, čo ste čítali, videli a počuli. Vláda blokuje webové stránky, ktoré považuje za urážlivé voči náboženským či morálnym hodnotám. Prostitúcia je tu bežná. Mesto je budované robotníkmi z juhovýchodnej Ázie a Indie, no tí žijú v otrasných podmienkach a pri mnohých podozreniach z nútenej práce. Cez letné mesiace je tu príšerne horúco. Mesto má 7 hviezdičkový hotel, no napriek tomu tu majú niektoré verejné toalety iba dieru v zemi a toaletný papier či mydlo budete hľadať ťažko. V neposledom rade, umelo vytvárané ostrovy ohrozujú podmorský svet a mesto má obmedzený prístup k vode, no napriek tomu sa na udržanie zelene minie množstvo vody. Energiu potrebnú na udržanie chodu klimatizácie ani nemusíme spomínať.

AMI MÉG ÉRDEKELHET