Csodák mellett kanyargó Duna

A Duna mentén Szlovákiában és Magyarországon (2. rész)

Fotó: 123RF

Fürdés termálvízben, evezés az ártéri erdőben vagy vadkemping a várak alatt: számos kikapcsolódási és rekreációs lehetőség várja a folyó mentén kalandozókat. Cikksorozatunk második felében a németajkú Dunavidékről Szlovákia és Magyarország vizeire evezünk.

Szlovákia: Termálvizek a parton

Fürdőzni nem csak a Dunában lehet vagy érdemes, hiszen a folyó hazai szakasza mentén egymást érik a termálfürdők, ahol akár az egész évben üzemelő szabadtéri medencékben is melegedhetünk. Dél-Szlovákia egyik legkedveltebb wellnessközpontjában, a dunaszerdahelyi Thermalparkban például 4 beltéri és 6 kültéri medence várja az egész családot. Minden korosztály talál magának szórakozást, hiszen a termálvíz nemcsak úszásra alkalmas, de jótékonyan hat a mozgásszervi betegségekre is. Egy másik kedvelt spa a nagymegyeri Thermal Corvinus Aquapark, de valódi prémiumélményt kínál a Pat községben lévő Patince Wellness és a párkányi Vadas Thermal Resort is. Kisebb léptékű, de igényes kivitelezésű a komáromi fürdő, illetve az ötmedencés naszvadi termálfürdő – utóbbi geotermikus vize 1500 méter mélyből fakad.

Nyugodt evezés, vadkemping

Fotó: 123RF

evezés a Kis-Dunán

A folyó egyik különleges területe a Kis-Duna (Malý Dunaj), amely a Duna leghosszabb mellékága: Pozsony mellől indul, majd 135 kilométer hosszan kanyarog a Csallóköz, Európa legnagyobb folyami szigetrendszerének szélén, hogy aztán Komáromnál találkozzon ismét a főággal. A folyó teljes hosszán talán ez a legszebb és legnyugodtabb helyszín az evezésre, még kezdők és kisgyerekes családok számára is alkalmas. Az aktív pihenésre vágyókat nemcsak érintetlen természet, valamint gazdag flóra és fauna várja, hanem számos variációs lehetőség a pár órás csónakázástól az akár egyhetes túráig.

A rövid távok közé tartozik például az Illésháza–Jóka vagy a Tallós–Pozsonyeperjes szakasz: ezek kényelmesen teljesíthetők akár 2-3 óra alatt. A Jóka–Pozsonyeperjes vagy a Pozsonyeperjes–Nyárasd táv már egész napos túrát feltételez, míg hétvégi evezős kirándulás esetén a Pozsonyeperjes–Gúta szakasz népszerű, általában Nyárasdon töltött éjszakával.

A helyi csónakkölcsönzők abban is segítséget nyújtanak, ha kerékpározással kötnénk össze az evezést, az érkezési pontra szállítva a biciklinket. Ha nincs kiírva, hogy magánterület, akkor általában a part menti vadkempingezés is megengedett, de aki szereti a szervezettebb körülményeket, számos szálláshely és kemping közül választhat – például Jókán, Felsőpatonyréten, Nyárasdon, Nagyszigeten vagy Gútán.

Magyarország: Családbarát Dunakanyar

Fotó: 123RF

Dunakanyar

A Dunakanyarnál minden megvan egy helyen, ami emlékezetessé tehet egy kiruccanást:

várak, templomok, kirándulási lehetőségek hegyen és vízen, kerékpárral és kisvasúttal.
Esztergom, Visegrád, Szentendre és Vác kincsei mellett a Pilis és a Börzsöny szépségeit is megcsodálhatjuk a hegyek között utat törő Duna kanyarulatánál. Számos tevékenység várja a gyerekeket is: a szendehelyi Katalinpuszta Kirándulóközpont és a környéken bejárható tanösvények kiváló szabadidős programot biztosítanak a családoknak. A látogatókat erdei játszótér, szabadtéri tűzrakóhely, pihenők, interaktív kiállítások és sportpályák várják, és nagyon népszerű a Börzsönyben található kisvasutaknál is kisebb Hangyavasút.
Külön tanösvényt alakítottak ki az óvodások számára, a nagyobbakat pedig az 5 kilométer hosszú, 13 állomásból álló Gyadai tanösvény várja – a legnagyobb élményt az Óriások pihenője, a kanyargós pallósor és a 30 méter hosszú függőhíd nyújtja. Hasonló programokat kínál a Visegrád fölött kialakított Mogyoróhegyi Kirándulóközpont is. A nem csak hétvégente népszerű erdei játszóterek és tanösvények mellett a Mogyoró-hegyen található a Madas László Erdészet Erdei Iskola, ahol évente 6-7 ezer gyermeknek tartanak természetismereti foglalkozásokat. A másfél hektáros kisállatkert a felnőttek számára is nagy élményt nyújthat, akárcsak a környék mintegy 20 kilométer összhosszúságú séta- és turistaútjai.

Ökoturizmus a Nemzeti Parkban

www.youtube.com

Gemenc Árterek világa HD

A Duna nemcsak Magyarországra érkezésekor, de „távozóban" sem hagyja cserben a természeti és kulturális élményekre vágyókat. A Duna–Dráva Nemzeti Parkot 1996-ban hozták létre több, már korábban is védetté nyilvánított terület egybevonásával, így mintegy 50 ezer hektárt ölel fel a Dunának a Sió-torkolattól az országhatárig tartó szakaszán, valamint a Dráva mentén. A Duna-parti rész ékköve Gemenc, az ország legnagyobb, 30 kilométer hosszú, zömében erdővel borított ártere, amelyet akár a pörbölyi Ökoturisztikai Központból induló kisvasúttal is bejárhatunk.

Szintén Pörböly a kiindulópontja a Nyéki-Holt-Duna tanösvénynek, amely a vízinövények és a nádasok világába kalauzolja el a látogatókat. Az Ökoturisztikai Központ szálláslehetőséget is kínál, aki azonban nagyobb luxusra vágyik, annak a vadregényes Alsó-Duna völgy holtágakkal szabdalt világának egyik jelképét, a Karapancsai Kastély és Majort ajánljuk. Az impozáns épület egykor fejedelmi vadászatokon látta vendégül a korszak koronás főit: többek között megfordult itt I. Ferenc József osztrák és II. Vilmos német császár is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET