Használt Audi-aksik új élete indiai riksákban

E-riksák tesztüzemben, női sofőrökkel.

Fotó: Audi

A riksák meghatározzák India utcaképét, bármerre is nézünk, biztos feltűnik egy. Elektromos riksákból is milliónyi fut az utakon, a Nunam nevű német–indiai start-up három járműve azonban biztosan kitűnik a többi háromkerekű közül.

Az elektromos riksák hajtásrendszerét ugyanis olyan akkumulátortelepek látják el árammal, amelyeket korábban az Audi e-tron villanyautók tesztflottájában használtak. A projekt legfőbb célja, hogy éles körülmények között vizsgálja a nagyfeszültségű akkumulátorok moduljainak újrahasznosítási lehetőségeit. Egy másik szempont a nők munkavállalásának bővítése, így mindhárom tesztmodellt hölgyek használják majd a jövőre induló próbaprojekt keretében.

www.youtube.com

All New Audi e-rickshaws is here for India!

Az elektromos autók akkumulátortelepeit úgy tervezik, hogy a jármű teljes életciklusa alatt működjenek. Sokszor azonban még ezt követően is működőképesek maradnak, így tovább használhatók kis teljesítményű és energiaigényű villanymotorokkal társítva. A berlini és bangalore-i székhelyű start-up az Audi németországi tesztközpontjával közösen fejlesztette ki a különleges riksa-prototípust. Az indiai elektromos riksák jelentős része korszerűtlen, ólomsavas akkumulátort használ. A lítium-ion akkumulátorok jóval hatékonyabbak, ráadásul a Nunam tervei között napelemes töltőállomások kialakítása is szerepel, amellyel a szennyező, szénalapú áramot váltanák ki.

Fotó: Audi

AMI MÉG ÉRDEKELHET